Nieuws
dinsdag, 13 jun 2023

Relschoppers mogen niet aangeduid worden als oorzaak van treinvertraging

Foto: iStock. Relschoppers mogen niet aangeduid worden als oorzaak van treinvertraging

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat een treinbegeleider een sanctie vanwege de NMBS riskeert omdat hij de reizigers de juiste reden had meegedeeld voor een treinvertraging: incidenten met Brusselse jongeren. “En hij gebruikte met ‘jongeren’ dan nog wel de politiek correcte omschrijving”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Dergelijke omgekeerde slachtoffercultuur van de NMBS zullen we nooit aanvaarden.”

Afgelopen zondag vielen er opnieuw rellen met amok makende Brusselse jongeren te noteren op een trein in het station van Gent-Sint-Pieters. De trein kwam van de Vlaamse kust en stond meer dan een half uur stil in het Gentse station. Volgens de treinbegeleider deelde de gestrande reizigers mee dat de vertraging te wijten aan ‘Brusselse jongeren’. “Hij koos er dus voor om de mensen niet voor te liegen over een of andere slecht functionerende spoorwissel”, aldus Troosters. “Maar het geven van correcte informatie aan het cliënteel kan voor de NMBS niet door de beugel en bijgevolg zou de man zich nu aan een sanctie kunnen verwachten.”

“Niet de relschoppers maar de moegetergde treinbegeleider riskeert een sanctie”

Getuigen zagen nochtans hoe de politie ter plaatse moest komen en hoe een relschopper geboeid werd afgevoerd. “De treinbegeleider mag niet het slachtoffer worden van de allochtone relschoppers die ‘jongeren’ genoemd worden”, vervolgt Troosters. “Hij informeerde de aanwezigen op correcte wijze.” Volgens het Kamerlid wijst de vorm van zijn boodschap mogelijk op een opgekropte frustratie, een probleem waar wel meer treinbegeleiders en veiligheidsmedewerkers van de NMBS mee geconfronteerd worden. “Sinds jaar en dag worden zij geconfronteerd met toenemende agressie, baldadigheden en geweld bij het uitoefenen van hun job, waarbij daders veelal straffeloos de dans ontspringen. Op een harde aanpak en strenge bestraffing van daders door de overheid blijft het wachten.”

Het Vlaams Belang verzet zich met klem tegen de omgekeerde slachtoffercultuur die de NMBS en de politieke overheden hanteren waarbij allochtoon relschoppend Brussels gespuis keer op keer zijn gang kan gaan terwijl de moegetergde treinbegeleider een sanctie of een vermaning riskeert. Troosters zal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) hierover zeker aan de tand voelen.