Nieuws
dinsdag, 20 sep 2022

Renovatie Jubelfeestbrug Brussel is een zoveelste miljoenentransfer

Terwijl de NMBS de prijzen van treintickets met 10 procent wil verhogen, wil diezelfde NMBS vier miljoen euro investeren in de restauratie van de Jubelfeestbrug in Brussel. Om die daarna voor 1 euro te verkopen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”, zegt Kamerlid Frank Troosters. Het is een schande dat er opnieuw geld uit de zakken van de werkende Vlaming moet worden geklopt, om door te sluizen naar het armlastige Brusselse gewest.

De brug in het park van Thurn en Taxis dateert uit 1904 en is één van de weinige resterende bruggen die volledig in metaal werden uitgevoerd. “Ze is echter verzwakt door corrosie, en restauratie dringt zich op“, aldus Troosters. “Maar restauratie was voor de NMBS lange tijd niet prioritair, omdat er al lang geen treinen meer onder de brug rijden.”

Intussen werd alsnog een bouwvergunning aangevraagd voor de renovatie van de brug. “We zijn helemaal niet tegen de renovatie ervan”, beklemtoont Troosters. “Ze is beschermd als monument, en terecht, ook omwille van de art-nouveau-elementen ervan.” Het Vlaams Belang is evenwel niet te spreken over de financiële regeling rond de brug.

“Ofwel wordt de brug overgedragen aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en moet Brussel de renovatiekosten ophoesten; ofwel betaalt de NMBS de renovatie en behoudt ze ook de brug. Maar het kan niet dat de NMBS miljoenen grotendeels Vlaams belastinggeld zou spenderen aan de renovatie van de Jubelfeestbrug, om die dan voor een symbolische euro over te dragen aan Brussel”, besluit Troosters. “Deze zoveelste verdoken transfer van Vlaams geld naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is voor ons onaanvaardbaar!”