Nieuws
donderdag, 06 jun 2024

Renovatieplicht moet op de schop

Foto: iStock. Renovatieplicht moet op de schop

Anders dan partijen als N-VA of cd&v die de renovatieverplichting zelf hebben ingevoerd, is het Vlaams Belang steeds bijzonder duidelijk geweest over de renovatieplicht voor huiseigenaars: die moet zonder meer afgeschaft worden. Het is gewoonweg onbetaalbaar en zorgt ervoor dat de aankoop van een huis voor jonge gezinnen extra moeilijk wordt”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Voor ons moeten de Vlamingen zelf kunnen beslissen om al dan niet hun woning te renoveren.”

Het was een ongemakkelijk en vooral gênant moment voor N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn cd&v-collega Sammy Mahdi, in het ‘Grote Debat’, dinsdagavond op VTM. Een koppel wou van hen weten of de volgende Vlaamse regering de voor hen volslagen onbetaalbare renovatieplicht op woningen zou afschaffen. “Voor De Wever kon er aan de timing van de verplichting gemorreld worden, en Mahdi beperkte zich tot een vage belofte het EPC-certificaat, dat bepaalt hoe energiezuinig woningen zijn, te zullen herbekijken”, aldus Van Grieken. “Maar voor beiden moest de renovatieplicht dus duidelijk blijven bestaan.”

“Laat de mensen zelf hun uitgaven en hun leven plannen”

“De renovatieplicht was een voor het donkergroene beleid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kenmerkende dwangmaatregel”, stelt Van Grieken. “Een verplichting die in eerste instantie door N-VA en cd&v alom bejubeld werd, maar die nu, met de stembusslag in zicht, door volgens beide partijen, om electorale redenen, blijkbaar her en der aangepast mag worden. Ondertussen liet Demir ook zelf al verstaan dat eigenaars die niet renoveren ‘niet noodzakelijk een boete zullen krijgen’, wat uiteraard betekent dat ze wel degelijk nog beboet kunnen worden, omdat ze financieel niet aan die plicht kunnen voldoen.”

Het Vlaams Belang vindt renovatie van woningen, hetgeen op termijn een besparing betekent, vanzelfsprekend een goede zaak, maar wil de mensen hier absoluut niet toe verplichten. “Wie niet tot renovatie overgaat, heeft daar doorgaans een heel goede reden voor”, besluit de voorzitter. “Het leven is ontegensprekelijk duurder geworden, en mensen hebben vaak nog andere hoge rekeningen te betalen, bijvoorbeeld voor studerende kinderen. Laat hen alsjeblieft zelf hun uitgaven en hun leven plannen. We hebben geen aanpassingetjes nodig, maar de volledige afschaffing van de renovatieplicht.”