Persberichten
donderdag, 25 jun 2020

Resolutie tegen mediacensuur weggestemd: “Zwarte dag voor Basil Fawlty en Little Britain”

Klaas Slootmans: “Welke wake-upcall hebben wij nog nodig om in te zien dat dergelijke uitwassen van de politieke correctheid wel bijzonder totalitaire trekjes beginnen aan te nemen”

Nadat verschillende nationale en internationale media-actoren aangaven programma’s en archiefmateriaal te screenen of te censureren als gevolg van de eisen en het geweld van de Black Lives Matter-beweging legde het Vlaams Belang een resolutie ter stemming voor in het Vlaams parlement die de artistieke vrijheid maximaal garandeert. Cordongewijs en zonder enig inhoudelijk tegengewicht werd het voorstel echter weggestemd door N-VA, CD&V, Open Vld, Groen en sp.a.Wat begon als een burgerbeweging tegen politiegeweld en vervolgens ontaardde in plunderingen, vandalisme en geweld tegen ordediensten, leidt tot een algehele vorm van politiek-correcte zuivering in onze meest geprezen televisieproducties, zo vindt het Vlaams Belang. Satirereeksen zoals Little Brittain en Fawlty Towers werden van het scherm verbannen of voorzien van een disclaimer omdat bepaalde groepen ‘zich niet gekwetst zouden voelen’.

Vlaams Belang noemt binnen- en buitenlandse censuur Orwelliaanse Zensurpolizei

Ook in eigen land is er echter sprake van censuur, zo merkt het Vlaams Belang op. Zeer recent nog stelde de VRT dat ook zij permanent screenen op mogelijke gevoeligheden.” Gevraagd naar een reactie had mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) het over gelabelde programma’s waar een rode bol wordt bijgezet om de productiemedewerkers te alarmeren dat het niet mag worden uitgezonden of dat er duiding dient bij te worden gegeven. 

Waar eindigt deze Orwelliaanse ‘Zensurpolizei’? Welke wake-up call hebben wij nog nodig om in te zien dat dergelijke uitwassen van de politieke correctheid wel bijzonder totalitaire trekjes beginnen aan te nemen”, reageerde Vlaams parlementslid en resolutie-indiener Klaas Slootmans. “Eerst moest Zwarte Piet op de schop, dan waren het de Paasklokken, dan onze te witte schoolboeken, dan waren het de kerststalletjes, dan was het Kuifje in Afrika en Suske en Wiske, dan was het Aalst carnaval, dan waren het de standbeelden en nu zijn het onze meest bejubelde TV-series.” 
 
Desondanks werd het voorstel cordongewijs en zonder inhoudelijke argumenten weggestemd. Dit is een zwarte dag voor onze vrijheden”, aldus ook Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. “Blijkbaar heeft de politiek correcte verdwazing al zo hard toegeslagen dat zelfs niemand bij de andere partijen een voorstel durft te steunen dat duidelijk stelling neemt tegen de aan de gang zijnde censuur en voor de vrije meningsuiting.