Nieuws
woensdag, 29 jun 2022

Resolutie tegen vervolging Chinese gewetensgevangenen weggestemd

In de commissie Buitenlandse Zaken stelde het Vlaams Belang vandaag zijn resolutie voor tegen de Chinese vervolging van de spirituele minderheid van Falun Gong-beoefenaars en andere gewetensgevangenen. “De repressie tegen levensbeschouwelijke en etnische minderheden door Peking neemt de kenmerken aan van een genocide”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “En de leiders van dit land blijven desondanks met China onderhandelen en zaken doen. Schrijnend hypocriet. En misschien daarom hebben ze ons voorstel van resolutie zonder zonder meer weggestemd.”

De resolutie van het Vlaams Belang beschrijft voornamelijk de situatie van de spirituele Falun Gong-minderheid in China. “Falun Gong is een traditionele, oosterse levensbeschouwing die geworteld is in het Boeddhisme en ook elementen van het Taoïsme bevat”, aldus Ponthier. “Ze werd zeer populair in de jaren ’90. Precies daarom en omdat Falun Gong niet compatibel is met de strakke, totalitaire communistische leer, wilde de Chinese overheid ze aan banden leggen.”

“De Chinese praktijken bevatten de kenmerken van een genocide”

Het gevolg was een ongeziene uitroeiingscampagne. “Er werden centrale instellingen onder leiding van de Chinese communistische partij opgericht, om op die manier de Falun Gong-beoefenaars in concentratiekampen te kunnen onderbrengen en ze aldaar te brainwashen, te folteren en te executeren”, vervolgt Ponthier. “En een ander gruwelijk element in het Chinese repressieapparaat is de gedwongen orgaanroof. Uit die orgaanhandel slaat Peking niet enkel munt, ze wissen er ook de identiteit van minderheden door uit.”

De resolutie die Vlaams Belang voorlegt vraagt dan ook een glasheldere veroordeling van deze vervolgingen, evenals concrete daden. “Wij doen niet aan lippendienst. Wij vragen de regering om alle betrekkingen met een totalitair regime als China om te gooien”, aldus nog Ponthier. “Roep de ambassadeur op het matje, zet hun diplomaten uit als het Chinees beleid niet verandert, stop het uitleveringsverdrag en de onderhandelingen over het Europees-Chinees investeringsakkoord.”

Maar de meerderheid stemde de tekst weg. “Blijkbaar geeft paars-groen enkel om mensenrechten als ze er zelf mee kunnen pronken”, besluit Ponthier. “Ook de onthouding van N-VA is zeer teleurstellend. Ook zij kiezen voor de Chinese centen boven rechtvaardigheid.”