Nieuws
dinsdag, 28 jun 2022

Resultaten wiskunde en lezen dalen verder

Uit een nieuw onderzoek in het onderwijs blijkt dat de resultaten voor wiskunde en lezen bij de Vlaamse leerlingen verder achteruit gaan. “Elk onderzoek bevestigt wat we jammer genoeg al weten”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Bovendien komt er maar geen kentering in de kennisafname.

De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) heeft haar jaarlijkse test gedaan bij leerlingen uit het zesde leerjaar van het stedelijk en gemeentelijk basisonderwijs en het GO!. De resultaten voor lezen en voor de toetsen wiskunde waren bij deze OVSG-toets teleurstellend en lagen in lijn met eerdere nationale en internationale onderzoeken. Gemiddeld haalden leerlingen 63,2 procent voor ‘lezen’ en 63,9 procent voor wiskunde. Voor het onderdeel ‘meten’ lag de score met gemiddeld 56,8 procent het laagst. Aan de toets namen er in totaal 25.788 leerlingen deel.

“Als de resultaten voor wiskunde en lezen niet snel verbeteren, zijn onze leerlingen vogels voor de kat”

“De resultaten bevestigen jammer genoeg opnieuw hoe erg het gesteld is met de kennis van onze leerlingen”, zegt Roosmarijn Beckers. “Toch blijft het pijnlijk om de teloorgang van het roemruchte Vlaamse onderwijs te zien.”

De oorzaken voor deze kennisafname zijn evenwel bekend. “Het veranderde leerlingenpubliek met de grote influx van Nederlandsonkundige kinderen en het grote lerarentekort spelen een cruciale en negatieve rol”, aldus Beckers. “Minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA) moet tevens alles op alles zetten om het lerarentekort op te lossen. Daarnaast moet de kennis van het Nederlands veel dwingender opgelegd worden en moeten allochtone ouders meer moeite doen om onze taal zelf ook te leren.”