Nieuws
donderdag, 02 dec 2021

Romeinse heerbaan: “Opportuniteit voor erfgoedtoerisme”

Voor het Vlaams Belang moet de Vlaamse regering de toeristische troeven uitspelen van de Romeinse heerbaan die ooit dwars door Vlaanderen liep. Die baan liep vanuit het Zuid-Vlaamse Boulogne-sur-Mer via de Limburgse stad Tongeren tot in Keulen. De best bewaarde stukken heerbaan liggen tussen Tienen en Maastricht. “Het is de oudste weg in de Lage Landen en verdient daarom onze bescherming”, vindt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Er is meer dan voldoende potentieel om een belangrijke rol te spelen in het erfgoedtoerisme.”

In Wallonië werd de Romeinse weg Bavay-Tongeren, die voor een groot deel over haar grondgebied loopt, al beschermd als monument. Wallonië heeft intussen ook een dossier ingediend bij UNESCO om die weg op de werelderfgoedlijst te zetten. Slagmulder stelde met een gelijkaardig doel daarom een vraag aan Erfgoedminister Matthias Diependaele (N-VA). “Ook Vlaanderen moet onderzoeken wat mogelijk is om onze Romeinse heerbaan te beschermen en te bewaren en een dossier indienen bij UNESCO”, aldus Slagmulder. “En het spreekt voor zich dat dit erfgoedtoerisme met zich mee kan brengen.”

“Maak onze Romeinse heerbaan toeristisch toegankelijk”

In zijn antwoord liet minister Diependaele weten dat er al archeologisch onderzoek werd uitgevoerd naar de baan. “Nu moet nog een cartografisch onderzoek uitgevoerd worden om de geschiedenis van bepaalde wegdelen te achterhalen. Onderzoek op terrein moet verder uitwijzen waar de weg nog een herkenbaar lijnrelict vormt in het landschap”, klonk het. “Er is dus voldoende erfgoedwaarde aanwezig.” Ook historicus Robert Nouwen neemt het in zijn recent boek op voor de bescherming van deze weg.

“We moeten het traject tussen Tongeren en Tienen dan ook opnemen in de wetenschappelijke erfgoedinventaris als noodzakelijke eerste stap”, vindt Slagmulder, die evenzeer vraagt dat toerismeminister Zuhal Demir (N-VA) stappen onderneemt om de toeristische troeven van de heerbaan uit te lichten. “Ook ander Romeins erfgoed langs het traject verdient immers aandacht. Denk maar aan de befaamde Romeinse tumuli (grafheuvels) waarover wij eerder al parlementaire vragen stelden.”