Nieuws
dinsdag, 04 okt 2022

Rousseau geeft De Wever marsorders

Vooruit en partijvoorzitter Conner Rousseau dicteren met wie de N-VA mag samenwerken. Dat blijkt na de voorstelling van ‘Wanhoop in de Wetstraat’ - Ivan Devadders nieuwste boek - in Leuven maandagavond. Als de N-VA ook maar ergens in Vlaanderen zou besturen met het Vlaams Belang, dan zou Vooruit elke coalitie met de N-VA opblazen, klonk het uit de mond van Rousseau. Dit om ‘extremisme’ te voorkomen. “Eigenaardig, gezien Vooruit in Zelzate en Borgerhout samen bestuurt met de extreemlinkse PVDA.”

Conner Rousseau heeft duidelijk gemaakt aan de N-VA vanwaar de wind komt; en die moet van links komen. Want, zo dreigde Rousseau: als N-VA nog maar overweegt om met het Vlaams Belang samen te werken, dan zou Vooruit elke coalitie met de N-VA opblazen.

“Waar het N-VA en Vooruit om te doen is, is niet ‘extremisme’ verhinderen, maar de eigen postjes maximaliseren”

“Bizarre bedreigingen, zeker als je weet dat Vooruit op verschillende plaatsen samenwerkt met de extreemlinkse communisten van de PVDA”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Gaat N-VA dan de coalities met Vooruit opblazen als ze nog verder met PVDA samenwerken trouwens? In ieder geval bepaalt blijkbaar niet de basis van de N-VA en zelfs hun partijtop de coalitiestrategie, maar Conner Rousseau. Theo Francken mag intussen nog wat de rechtse schijn ophouden.”

Ook inhoudelijk sabelt Van Grieken de redeneringen van Rousseau neer als zijnde holle retoriek die dient om meer postjes binnen te halen. “Rousseau zegt dat geen enkel land waar zogenaamd extreemrechts aan de macht kwam, erop vooruitging - iets wat De Wever ook voortdurend zegt”, vervolgt Van Grieken. “Ik verwerp dat extremistisch etiket, maar blijkbaar beseft N-VA noch Vooruit dat in hun modelstaat Denemarken onze geestesgenoten van de Dansk Folkeparti mee aan de macht waren tot 2019. Verder zijn of waren onze bondgenoten ook aan de macht in De Wevers favoriete vakantiebestemming Italië, Estland, Nederland, Oostenrijk en Hongarije.”

“De waarheid is dat in geen enkele van die landen de doemvoorspellingen van N-VA of Vooruit zijn uitgekomen”, besluit Van Grieken. “Waar het N-VA en Vooruit dan ook echt om te doen is, zijn de postjes. Want wie een kwart van de kiezers uitsluit, maximaliseert de eigen kansen en garandeert dat hij aan de bak blijft, ongeacht de kiesuitslag.”