Persberichten
woensdag, 29 mrt 2023

“Rusthuisfactuur niet verhalen op kinderen”

Het Vlaams Belang wil niet dat OCMW’s nog langer de rusthuisfactuur van onze ouderen kunnen verhalen op de kinderen en diende hiertoe een wetsvoorstel in, dat vandaag in commissie wordt besproken. Het wettelijk pensioen van meer dan 80 procent van de gepensioneerden is te laag voor een verblijf in een rusthuis, waardoor ouderen hun spaargeld moeten aanspreken of erger nog, hun huis verkopen. “Het is asociaal dat OCMW’s de facturen kunnen terugvorderen van de nakomelingen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Kinderen moeten niet opdraaien voor de veel te hoge rusthuiskosten die het gevolg zijn van een falend beleid.

Bij 80 tot 85 procent van de gepensioneerden ligt het rustpensioen lager dan de rusthuisfactuur. Dit is voornamelijk het geval bij gepensioneerde zelfstandigen en werknemers. “Om het verschil bij te passen, moeten rusthuisbewoners vaak hun zuurverdiend spaargeld aanspreken of hun bezittingen verkopen”, aldus Samyn. Wanneer dat niet volstaat, schiet het OCMW het verschil voor. En kan het OCMW het bedrag nadien verhalen op de kinderen van de rusthuisbewoner. “Dit leidt vaak tot familieruzies en zelfs familiebreuken”, vervolgt het Kamerlid. “Het Vlaams Belang streeft naar een hechte gemeenschap waarin het beleid de relatie tussen ouders en hun kinderen niet onder druk zet.”

“De regering doet niets om dit probleem aan te pakken”

Uit angst voor deze gevolgen weigert een aantal gepensioneerden naar een rusthuis te gaan, zelfs wanneer dit voor hen de beste oplossing is. “Met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid en welzijn. Het is meer dan tijd om hierin verandering te brengen”, vervolgt Samyn. “Anders dan de huidige regeringen doen, moet er resoluut worden gekozen voor de gezondheid en het welzijn van onze ouderen.”

“De Vivaldi-regering onderneemt niets om dit probleem aan te pakken”, besluit Samyn. “Ze slaagt er zelfs niet in een voldoende hoog minimumpensioen in te voeren of de belasting op arbeid te verlagen. Dit zou een groot verschil maken, gezien de personeelskosten de grootste hap uit het budget van de rusthuizen uitmaken. Kinderen mogen niet opdraaien voor de torenhoge rusthuiskosten die het gevolg zijn van een falende regering.”