Nieuws
donderdag, 14 apr 2022

Rusthuizen onbetaalbaar: stel maximumfactuur in!

Na de beslissing van de Vlaamse regering dat woonzorgcentra hun prijzen dit jaar twee keer mogen indexeren, hebben al verschillende uitbaters van rusthuizen aangekondigd dat ze ook effectief forse indexaties zullen doorvoeren. “Bewoners moeten per maand al bijna 2.000 euro betalen voor hun verblijf”, zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. “Minister Beke moet het zorgbudget onmiddellijk verhogen en er moet een maximumfactuur komen!”

Omwille van de hoge inflatie gaf de Vlaamse regering de woonzorgcentra de toestemming om hun prijzen dit jaar twee keer te indexeren, zodat zij hun hogere kosten kunnen doorrekenen aan de bewoners. Meerdere woonzorgcentra hebben al aangegeven hiervan gebruik te zullen maken. Zo kondigde het Zorgbedrijf Antwerpen al aan de dagprijs in zijn woonzorgcentra met meer dan 8 procent te zullen indexeren. De gemiddelde prijs zou hiermee op bijna 2000 euro per maand komen.
 
“Het pensioen van de Vlaming bedraagt gemiddeld 1.250 euro per maand”, zegt De Reuse. “Dat pensioen wordt weliswaar ook geïndexeerd, maar aangezien de rusthuisfactuur fors hoger is en ook geïndexeerd wordt, wordt de kloof tussen het pensioen en de rusthuisfactuur bij elke indexatie groter. Hiermee zal het voor vele ouderen zonder hulp van hun familie onmogelijk worden om de rusthuisfactuur nog te kunnen betalen.”
 

“Waar wacht Beke op om de zorgbudgetten te verhogen en een maximumfactuur voor rusthuizen in te stellen?”

Voor bejaarden met een laag inkomen is het zorgbudget het laatste redmiddel. “Dit bedrag van 130 euro is niet meer verhoogd sinds 2009 en is al lang niet meer toereikend”, zegt De Reuse. Minister Beke is van plan om het zorgbudget voor ouderen met een zeer laag inkomen op te trekken, maar pas tegen 2024. De Reuse vindt dit onbegrijpelijk.

“Geeft deze Vlaamse regering eigenlijk iets om het lot van de ouderen?”, vraagt De Reuse zich af. “Daarnaast moeten we zorgen voor een maximumfactuur. Dat wil zeggen dat de overheid via een begrensde bijpassing het verschil tussen de factuur en het gemiddelde pensioen dekt. Als de regering Jambon met meer dan 13 miljard subsidies kan rondstrooien, kunnen we ook voor onze ouderen zorgen!”