Nieuws
dinsdag, 05 mrt 2024

Samenwerking douanediensten van EU en VK toont gebrek aan structurele oplossing

Foto: iStock. Samenwerking douanediensten van EU en VK toont gebrek aan structurele oplossing

Het Vlaams Belang vindt een samenwerking tussen de douanediensten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren een goed idee. “Al is het uiteraard geen oplossing”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Daarvoor moet de toestroom van asielzoekers van over de Middellandse Zee naar Europa een halt worden toegeroepen. Maar dat weigert de EU.”

De douanediensten van een aantal EU-landen, waaronder België, zullen met die van het Verenigd Koninkrijk samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Om de instroom van jaarlijks tienduizenden asielzoekers vanuit het Europese vasteland tegen te gaan, wil het Verenigd Koninkrijk met de EU-landen informatie delen over de vele kleine en levensgevaarlijke bootjes die daarvoor gebruikt worden.

“Het EU-migratiepact biedt geen oplossing, integendeel”

Het Vlaams Belang is uitgesproken voorstander van deze internationale samenwerking tussen douaneautoriteiten, maar spreekt van symptoombestrijding zolang er niks wordt gedaan aan de aanhoudende toestroom naar Europa. “Zolang er geen werk wordt gemaakt van het verminderen van die toestroom van asielzoekers, zullen initiatieven als deze dweilen met de kraan open blijven”, aldus Van Grieken, die ook benadrukt dat het EU-migratiepact al zeker geen oplossing zal bieden voor de aanhoudende toestroom van migranten. “Dat migratiepact zet illegale migratie om in legale, en zal op die manier enkel zorgen voor een nog grotere toestroom van illegalen.”

“De douanesamenwerking is op zich geen slecht initiatief, maar om het businessmodel van de mensensmokkelmaffia te kraken en het aantal verdrinkingsdoden tot nul te herleiden moet er een oplossing ten gronde komen”, besluit Van Grieken. “En daarom pleiten wij voor een paradigmashift. Dat houdt een absolute nultolerantie in tegenover illegale immigratie, geen recht op asiel voor wie illegaal is toegekomen. Daarnaast omvat het een engagement voor de opvang van vluchtelingen in hun regio van herkomst.”