Nieuws
woensdag, 28 sep 2022

“Schadevergoeding aan Trabelsi kon vermeden worden”

Het Vlaams Belang is van oordeel dat honderdduizenden euro’s aan dwangsommen bespaard en vooral nuttiger besteed kunnen worden in het voordeel van onze burgers. “Tijdens de grootste migratie- en energiecrisis in jaren, besliste het Hof van beroep te Brussel dat België een schadevergoeding van 100.000 euro moet betalen aan de veroordeelde islamterrorist Nizar Trabelsi”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Gebrekkige wetgeving en gebrek aan kennis van wetgeving resulteren in dergelijke gigantische dwangsommen.”

Het Hof van Beroep kwam tot dit arrest omdat Trabelsi ondanks een verbod van het Europees Hof van de Rechten van de Mens en nadat hij zijn straf volledig had uitgezeten toch werd uitgeleverd aan Amerika. “Daar wacht de terrorist reeds negen jaar op zijn proces”, aldus Dillen. “Tevens dient de Belgische Staat aan Amerika te laten weten dat ze Trabelsi terug willen onder verbeurte van een dwangsom van 10.000 euro per dag vertraging, met een maximum van 100.000 euro, en zal er nog een deskundige worden aangesteld die de detentieschade bij Trabelsi definitief moet begroten.” België moet de Verenigde Staten tot slot aanschrijven met de melding dat Trabelsi moet kunnen onderzocht worden door een zelf gekozen arts, ook onder verbeurte van een dwangsom van maximaal 100.000 euro.

“Het is vooral pijnlijk dat de belastingbetaler voor dwangsommen als deze aan Trabelsi moet opdraaien”

“Hetgeen zich in dit dossier afspeelt, is spijtig genoeg geen verrassing”, vervolgt Dillen. “België werd al verschillende keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, en het ziet ernaar uit dat dit in de toekomst nog zal gebeuren. Wettelijke oplossingen zijn er nochtans wel degelijk.”

“Reeds lange tijd is het Vlaams Belang de voortrekker om een levenslange terbeschikkingstelling in onze strafwetgeving in te schrijven. Dit moet ervoor zorgen dat veroordeelde criminelen zelfs na het uitzitten van hun straf in sommige gevallen levenslang ter beschikking kunnen worden gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank”, aldus nog Dillen. “Maar niettegenstaande diverse oproepen daartoe, werd er door de regering nog steeds niks ondernomen. Het Vlaams Belang heeft dan ook zelf reeds in maart een wetsvoorstel ingediend dat er moet voor zorgen dat bepaalde veroordeelde criminelen indien nodig uit de maatschappij kunnen gehouden worden. Hiervoor zal een prioritaire behandeling gevraagd worden.”

“Justitieminister Van Quickenborne heeft in het verleden zelf al laten weten dat een levenslange terbeschikkingstelling een mogelijkheid zou moeten zijn”, merkt Dillen tot slot op. “We zullen zien wat het stemgedrag finaal zal zijn van de partij van de minister van aankondigingen.”