Nieuws
donderdag, 01 dec 2022

“Schaf de onrechtvaardige afkoopwet af”

Foto: iStock. “Schaf de onrechtvaardige afkoopwet af”

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat het federale parket het op een akkoordje heeft gegooid met tien verdachten die worden vervolgd in Operatie Zero. “Dit is het grootste fraudedossier dat we in het Belgische voetbal ooit hebben gekend”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het rechtvaardigheidsideaal wordt opzijgeschoven voor het grootkapitaal, en de paars-groene regering, met de socialisten, houdt dit schandalig systeem in stand.”

De rechter moet de tien minnelijke schikkingen nog homologeren. “Als dat gebeurt kunnen socialist Patrick Janssens en verscheidene voorzitters en erevoorzitters van voetbalclubs de strafrechter en een veroordeling ontlopen”, aldus Pas. “Het zal overigens niet de eerste keer zijn dat grote fraudezaken gewoonweg worden afgekocht. Ik denk bijvoorbeeld aan de zaak Beaulieu, HSBC, Stefaan Moreau of de zaak Bois Sauvage.”

“Criminelen en zware fraudeurs kunnen een buitenvervolgingstelling bekomen, mensen met een mening op een spandoek niet”

“In die zaken kwam er, terecht, ook kritiek van andere partijen”, herinnert Pas zich. “De socialisten spraken van ‘klassenjustitie’. Senator Bert Anciaux (Vooruit) noemde het toen een kwestie van geloofwaardigheid voor de socialisten om het blijvend als prioriteit naar voor te schuiven. En ook toenmalig Groen-voorzitster Meyrem Almaci had het in de Kamer over een onrechtvaardige klassenjustitie.”

“Dankzij de afkoopwet, de wet op de verruimde minnelijke schikking, kunnen grote fraudeurs en rijke criminelen hun straf gewoon afkopen”, besluit Pas, die over de kwestie minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zal ondervragen. “In dit land kom je heel ver met geld en een dure advocaat. Hoog tijd om die afkoopwet af te schaffen en ervoor te zorgen dat Justitie ook grote fraudeurs daadwerkelijk veroordeelt.”