Nieuws
donderdag, 26 okt 2023

Schaf EPC-sanctiebeleid en renovatieplicht af

Er komt steeds meer kritiek op het verplichte EPC-attest dat niet waarheidsgetrouw is, zeker nu dat attest gebruikt wordt in het kader van de aan boetes gekoppelde renovatieplicht. Laat de redelijkheid wederkeren en schaf heel die EPC-sanctieregeling en die renovatieplicht nu af!”, vindt Vlaams Parlementslid Bart Claes.

De voornaamste kritiek op het EPC is dat het vaak een louter theoretische benadering is van de energiezuinigheid van een gebouw. Een berekening op basis van een inventaris aan gebruikte bouwmaterialen. Zonder zeker te zijn of die bouwmaterialen correct werden geïnstalleerd of zelfs effectief werden geplaatst. Men kijkt vaak immers enkel naar de facturen van de gemaakte kosten. In veel gevallen gaat de EPC-deskundige zelfs niet ter plaatse om een attest op te maken. In extreme gevallen kan men bij frauduleuze deskundigen zelfs een EPC-label op bestelling krijgen. Een vooraanstaand architect noemt het attest dan ook een ‘lege doos’. Het Vlaams Belang ondervroeg minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) erover in het Vlaams Parlement.

"EPC-scores zijn onzin”, zegt Claes. “Dat zeggen niet langer alleen wij, maar ook steeds meer experten. Toch hechten Demir en de regering steeds meer belang aan dit onzinnige EPC. Men blijft dogmatisch geloven in dat EPC waarvan de accuraatheid bijzonder twijfelachtig is. Zo blijft men mensen verplichten om grote kosten te maken zonder dat er daar een meetbaar resultaat tegenover staat.”

“De N-VA heeft Groen niet nodig voor een peperduur groenlinks klimaatbeleid”

“Het EPC is vervallen tot een onbetrouwbaar systeem dat niets doet buiten de mensen op kosten jagen”, aldus Claes. “Het is jammer dat de N-VA dit zo fanatiek verdedigt. Zij hebben Groen niet nodig om te belanden bij een peperduur groenlinks klimaatbeleid.”

Het Vlaams Belang pleit ervoor om te stoppen met het EPC-sanctiebeleid en af te zien van die renovatieplicht. “Die bestaat ook niet in Wallonië”, besluit Claes. “Laat de redelijkheid wederkeren en schaf heel die EPC-sanctieregeling en die renovatieplicht nu af!”