Nieuws
maandag, 20 sep 2021

“Schaf ook in onze middelbare scholen de mondmaskerplicht af”

Het Vlaams Belang pleit voor een volledige afschaffing van de mondmaskerplicht in het secundair onderwijs. Scholieren die straks op evenementen of op café geen mondmasker meer moeten dragen, zouden dit wel nog op school moeten doen. Dat is absurd”, stelt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers.

Enkel in het lager onderwijs werd de mondmaskerplicht al volledig afgeschaft. In het middelbaar onderwijs zijn mondmaskers weliswaar niet langer verplicht wanneer de leerlingen les volgen in de klas, maar wel wanneer ze buiten het klaslokaal onvoldoende afstand kunnen houden van medeleerlingen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de leerlingen veranderen van klaslokaal.

“Uit de recentste vaccinatiecijfers blijkt dat van de jongeren tussen 12 en 17 jaar al meer dan 80% minstens één keer gevaccineerd is. Driekwart is zelfs al twee keer gevaccineerd. Men mag toch wel veronderstellen dat dit het risico op uitbraken gevoelig vermindert. Als de mondmaskers in de hele samenleving verdwijnen, dan is het maar logisch dat dat ook het geval is in het onderwijs”, stelt Beckers.

Komende woensdag is een overleg over de mondmaskerplicht op school gepland met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), de sociale partners en de experten waar de knoop zal worden doorgehakt. Net zoals het Vlaams Belang pleiten ook de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s) ervoor om de mondmaskers in de middelbare scholen op te bergen.