Nieuws
maandag, 18 apr 2022

“Schaf ‘werkgroepen dekolonisering’ af”

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) pleit voor de oprichting van een ‘werkgroep identiteit en tradities’ in het Vlaams Parlement. Dit ter vervanging van de ‘werkgroepen dekolonisering’, die bijvoorbeeld in Brussel en Gent actief zijn en volgens het Vlaams Belang “woke extremisme en haat verkopen”. Van Grieken deed dit voorstel op de jaarlijkse familiedag van de partij, die dit jaar terug fysiek kon doorgaan. “We moeten ervoor zorgen dat we complexloos en zonder zorgen kunnen meegeven aan onze kinderen wat wij meekregen. Tradities als Pasen, Sinterklaas en Zwarte Piet, Kerst moeten we niet wegstoppen, maar koesteren en vieren!”

Het Vlaams Belang heeft op Paasmaandag zijn jaarlijkse familiedag georganiseerd. Of eerder familiedagen: meervoud dus. Want in elke provincie was er namelijk één. En dit keer konden die opnieuw fysiek doorgaan, na twee wegens de coronapandemie geannuleerde edities. Het familiefeest ging dus in 4 Vlaamse provincies tegelijk door (West-Vlaanderen had vorige week al een familiedag) en stond in het teken van traditiebehoud. In de provincie Antwerpen, in de Lilse Bergen te Lille, kwam partijvoorzitter Tom Van Grieken spreken en die hield er een pleidooi voor een ‘werkgroep identiteit en tradities’.

“Pasen, maar ook Kerst, Sinterklaas en Zwarte Piet, Carnaval… het zijn allemaal tradities die we willen bewaren en doorgeven aan onze kinderen”, zei Van Grieken. “En dat er vandaag hier zoveel jonge gezinnen zijn, toont aan dat we geen as bewaren, maar vuur doorgeven. We moeten evenwel waakzaam zijn. We moeten onze tradities en cultuur actief beschermen.”

“Onze taal, onze gebruiken, tradities en identiteit zijn niets om ons voor te schamen: integendeel”

“Want onze cultuur, gebruiken en identiteit liggen onder vuur”, vervolgde Van Grieken. “Diepe zelfhaat wordt al decennia gevoederd door de Linkse Kerk: Kerstmarkten werden wintermarkten, Paaseieren werden ‘zoekeieren’, onze christelijke feestdagen worden hier en daar al ingeruild voor islamitische feestdagen en ga zo maar door. Wij zijn echter niet bereid om onze tradities en onze gebruiken los te laten. Integendeel: we willen ze bewaren om aan toekomstige generaties door te geven”.

“Maar sinds enkel jaren is uit Amerika ook het woke-activisme komen overwaaien: een nog radicalere haatideologie die alles wat ruikt naar onze identiteit wil vernietigen”, klonk het verder. “Dat woke-activisme vind je nu op scholen, universiteiten, bij Big Tech, in de media… maar ook in de politiek. Overal schieten ‘werkgroepen dekolonisering’ als zwammen uit de grond. Er valt hier echter niets te ‘dekoloniseren’. Vlaanderen heeft geen kolonies en er overigens ook nooit gehad! Die werkgroepen zijn dan natuurlijk ook niets minder dan werkgroepen zelfhaat”.

En volgens het Vlaams Belang moeten die werkgroepen - die onder andere in Gent en Brussel actief zijn en aan lokale besturen adviezen geven rond het verwijderen van standbeelden, het veranderen van straatnamen, het loslaten van taalvereisten en het wegstoppen van Europese of Vlaamse tradities… - op de schop. “In de plaats moeten we een werkgroep rond onze eigen identiteit en tradities oprichten, en dit in het Vlaams Parlement. Die kan lokale besturen net bijstaan in het uitdragen van onze cultuur en het beschermen van onze tradities. Denk maar aan het ondersteunen van Kerstmarkten, eren van belangrijke figuren uit onze geschiedenis en aanleveren van cultuurbewust lesmateriaal. We moeten terug fier durven zijn op wie we zijn: want zonder wortels geen toekomst en zonder tradities geen wortels!”