Nieuws
maandag, 25 apr 2022

Schorsing twitteraccount Geert Wilders enge censuur

Het Vlaams Belang is niet verbaasd dat het twitteraccount van de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) recent werd geschorst. Maar uiteraard zeer boos. Blijkbaar mocht Wilders zich niet richten tot de Pakistaanse eerste minister Shehbaz Sharif met een mededeling over de vele doodsbedreigingen die hij van Pakistaanse moslims ontvangt”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Dit heeft niets te maken met ‘haatspraak’ of ‘bescherming van de democratie’, maar alles met dictatoriale willekeur vanwege de multimediagiganten en enge censuur.”

Wilders is bij Twitter, dat hem in eerste instantie meldde dat zijn tweet niet met enige regelgeving in strijd was, in beroep gegaan. “Later kwam Twitter op die melding terug”, vervolgt Dillen. “Wilders’ account blijft dus geschorst tot er een uitspraak valt, maar het bedrijf neemt hiervoor alle tijd. De schorsing loopt ondertussen al verscheidene dagen.”

“Rechtse en nationalistische politici zoals Wilders worden door multimediabedrijven wereldwijd monddood gemaakt”

“Ook politici van het Vlaams Belang waren al het slachtoffer van dergelijke schorsingen”, vervolgt Dillen. “Voor Facebook was het bijvoorbeeld al onaanvaardbaar dat voorzitter Tom Van Grieken – stel u voor – zijn medeleven betuigde aan de nabestaanden van de militair Jurgen Conings. Om deze kwalijke gang van zaken een halt toe te roepen, diende ik vorig jaar een wetsvoorstel in.”

“Sociale medianetwerken bezondigen zich steeds meer aan regelrechte en willekeurige censuur tegenover hun gebruikers”, merkt Dillen tot slot op. “Gelet op het belang van sociale media in deze tijden komt dit neer op een aanslag tegen de vrijheid van meningsuiting, en dus tegen onze democratische samenleving.” Het Vlaams Belang wil sociale medianetwerken daarom verbieden om de inhoud van accounts te verwijderen of accounts te verwijderen of te blokkeren wanneer de erop geplaatste inhoud de nationale wetgeving niet schendt.