Nieuws
maandag, 23 okt 2023

Schurkenstaat Iran kan geen onderhandelingspartner zijn

Foto: wikimedia commons. Amir Pashaei. Schurkenstaat Iran kan geen onderhandelingspartner zijn

Het Vlaams Belang wil dat de Vivaldi-regering eindelijk ophoudt met het streng islamitische regime in Iran als een onderhandelingspartner te beschouwen. “Iedere poging om tot meer vrijheid te komen wordt in die schurkenstaat bloedig onderdrukt”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Een jaar na Mahsa Amini is er met Armita Garawand opnieuw een meisje dat het niet correct dragen van de hoofddoek met de dood heeft moeten bekopen.”

De Iraanse tiener Armita Garawand, die begin oktober in de metro van Teheran door de zedenpolitie in een coma geslagen werd, werd ondertussen hersendood verklaard. “Volgens de autoriteiten van de schurkenstaat zou het 16-jarige meisje het bewustzijn verloren hebben als gevolg van een lage bloeddruk”, aldus Samyn. “Maar verscheidene ngo’s spreken dat tegen en zijn stellig dat Garawand zodanig brutaal mishandeld werd dat het haar uiteindelijk fataal werd.”

“Na de dood van Amini strooide Iran het Westen zand in de ogen”

Het intrieste verhaal van Garawand is identiek aan dat van de eveneens door de Iraanse zedenpolitie gearresteerde en doodgeslagen Mahsa Amini. Haar dood leidde vorig jaar tot massale protesten tegen het Iraanse regime. “Een van de voortrekkers van de protesten, Narges Mohammadi, werd ondertussen internationaal beloond met de Nobelprijs voor de Vrede, maar in haar eigen land met een verblijf in de gevangenis”, gaat Samyn verder. “Maar dat was niet de enige wraak van het Ayatollah-regime op de protesten. Het Iraanse parlement heeft sindsdien ook al voorzien in draconische bestraffingen bij overtredingen van de islamitische kledingvoorschriften.”

“Het is duidelijk dat de veranderingen die door Iran beloofd werden na de dood van Amini, zoals het opdoeken van de beruchte zedenpolitie, praat voor de vaak waren”, merkt Samyn tot slot op. “Dit alles was slechts een poging om de lont uit het kruitvat van de protesten te halen en het Westen zand in de ogen te strooien: het regime blijft zijn repressie tegen vrouwen die streven naar meer vrijheid opdrijven. De federale regering mag in geen geval Teheran nog als een onderhandelingspartner beschouwen.”