Nieuws
donderdag, 14 apr 2022

Seksuele uitbuiting minderjarigen op sociale media moet strenger bestraft

Het Vlaams Belang kan zich volledig vinden in de door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aangekondigde strengere bestraffing van seksuele uitbuiting van tienermeisjes via sociale media. “Wie momenteel van deze minderjarigen expliciete foto’s in bezit heeft, of hierom verzoekt, riskeert één jaar gevangenisstraf”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Van Quickenborne wil een verhoging tot vijf jaar. We kunnen enkel hopen dat het voor één keertje niet bij aankondigingspolitiek blijft en dat hij woord houdt.”

Onderzoek van Het Laatste Nieuws bracht aan het licht hoe tienermeisjes, in hun zoektocht naar populariteit op sociale media, vaak ingaan op verzoeken om foto’s in ondergoed, ‘topless’ of zelfs helemaal naakt, en hoe dit helaas soms eindigt in regelrechte seksuele uitbuiting. “Het is een internationaal probleem”, aldus Bury. “En de sociale mediaplatformen gaan hierin niet vrijuit.”

“Als de sociale mediabedrijven niets ondernemen om dit te stoppen, is dat mededaderschap van seksuele uitbuiting van minderjarigen”

“De sociale mediabedrijven werken dit in hand en zijn zo zelfs indirect medeplichtig”, aldus nog Bury. “Het is op dit ogenblik heel eenvoudig om op sociale media handleidingen voor deze seksuele uitbuiting van minderjarigen vinden. En eens men enkele van deze pagina’s volgt, krijgt men voortdurend tips en suggesties. Onbegrijpelijk dat deze mediabedrijven, de zich ernstig geschandaliseerd en getraumatiseerd tonen bij elke foto van Zwarte Piet, hier gewoon niets tegen doen.”

“De sociale mediaplatformen moeten meewerken om de daders te vatten. Nu beperken ze zich ertoe om enkel na een klacht dit soort beelden te verwijderen, maar ze moeten hiernaar proactief op zoek gaan. En dit alles staat uiteraard volledig los van onze strijd tegen de censuur van politieke meningen op sociale media”, besluit Bury. “De verzwaring van de bestraffing is voor ons een vanzelfsprekendheid. Het is echter te betwijfelen of die er ook zal komen. Doorgaans lost Van Quickenborne dergelijke beloftes niet in.”