Nieuws
woensdag, 08 jun 2022

Seksuele uitbuiting volgens Child Focus met helft toegenomen. Meer preventie nodig!

Uit het meest recente jaarverslag van Child Focus blijkt dat het aantal meldingen betreffende seksuele misbruikbeelden met meer dan de helft is toegenomen. “Er waren hier in 2021 maar liefst 2.147 gevallen van”, zegt Vlaams Parlementslid Suzy Wouters. “Ook het aantal wegloopdossiers is toegenomen. Het is duidelijk dat er veel meer ingezet moet worden op preventie om deze onrustwekkende tendensen een halt toe te roepen.”

Child Focus publiceerde recent haar jaarverslag voor 2021. Opmerkelijk is dat de cijfers van een aantal fenomenen blijven stijgen. Zo is er met 867 nieuwe dossiers een stijging van 21 procent van het aantal wegloopdossiers in vergelijking met 2020. Daarnaast is er een stijging waar te nemen in het aantal dossiers betreffende seksuele uitbuiting. Child Focus opende in 2021 57 nieuwe dossiers betreffende minderjarigen in de prostitutie, waarvan de slachtoffers tussen de 14 en 17 jaar oud waren. Het aantal meldingen betreffende seksuele misbruikbeelden steeg zelfs tot 2.147, wat een toename van 52 procent is ten opzichte van 2019.

“Waarschijnlijk is de grotere vrijheid dan in 2020 door de coronacrisis deels een mogelijke uitleg, maar deze stijgingen zijn toch wel opmerkelijk en gevaarlijk”, zegt Suzy Wouters. “Deze cijfers zijn ook nog maar het topje van de ijsberg wetende dat veel seksueel misbruik vaak onder de radar blijft.”

“Crevits moet meer inzetten op preventie en op een domeinoverschrijdende aanpak”

Het Vlaams Belangparlementslid ondervroeg bevoegd minister van Welzijn Hilde Crevits over deze cijfers in het Vlaams Parlement.

“De minister deelt de bekommernis van het Vlaams Belang, maar moet wat ons betreft nog meer inzetten op preventie en vroegdetectie. Jongeren moeten bewust gemaakt worden van deze problematieken en de risico’s. Hiervoor moet er domeinoverschrijdend samengewerkt worden”, aldus Wouters. “Daarnaast moet er bij verontrustende signalen sneller ingegrepen worden om escalatie van problemen te vermijden. We mogen en kunnen als samenleving niet tolereren dat er meer kinderen van huis weglopen en dat er meer seksuele uitbuiting van kinderen plaatsvindt.”