Persberichten
vrijdag, 02 dec 2022

Senaat: Historisch museum van oude glorie en muffe rode pluche

Foto: Vlaams Belang. Senaat: Historisch museum van oude glorie en muffe rode pluche

Hoewel de Senaat al lang geen toegevoegde waarde meer heeft voor onze democratie, zal ze de belastingbetaler in 2023 wel opnieuw 46.805.268 euro kosten. “Ondanks de straffe uitspraken in de media van Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld), slaagt zij er niet in om structureel te besparen op de senaat”, zeggen Vlaams Belang-senatoren Anke Van dermeersch en Guy D’haeseleer. “We maken van deze Senaat dan ook beter een historisch museum. Een museum over oude glorie en muffe rode pluche, waar de politieke elite dan naar hartenlust op eigen kosten recepties mag houden.”

De pogingen om in afwachting van de afschaffing van de Senaat reeds besparingen door te voeren zijn een maat voor niks gebleken. Deze amechtig naar een bezigheid zoekende senaat zal de belastingbetaler in 2023 opnieuw 46.805.268 euro kosten. Dit is gelukkig al minder dan vroeger. Zo’n 10 jaar geleden kostte de Senaat nog meer dan 60 miljoen euro per jaar. Maar de daling in kostprijs staat nog altijd absoluut niet in verhouding tot de gigantische daling aan activiteit en relevantie van de instelling. Zo beschikt de Senaat maar liefst over 170 VTE-personeelsleden en daarbovenop nog eens 108 VTE-personeelsleden voor de politieke fracties. De zesde staatshervorming holde de Senaat volledig uit, die nu als 'overlegorgaan' tussen de regio’s niets meer voorstelt. 

“Compleet overbodig schijnparlement”

“Men had er toen al beter een streep onder getrokken in plaats van deze dure doodsstrijd te rekken”, zegt D’haeseleer. “De Senaat is nu een compleet overbodig schijnparlement, een geldverslindend bureaucratisch monster, dat zwaar inhakt op de portemonnee van de belastingbetaler.”

Volgens het Vlaams Belang is er dringend nood aan een kordaat optreden met structurele ingrepen. “Ondanks de straffe uitspraken in de media van Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose, slaagt zij er niet in om structureel te besparen op de senaat”, aldus Van dermeersch. “Wij hebben reeds de nodige voorstellen ingediend om de afschaffing van deze overbodige instelling in te leiden en zijn ook steeds bereid om verdere besparingen te steunen.”

Het Vlaams Belang kijkt alleszins uit naar de afschaffing van deze geldverslindende Senaat en zal dit jaar dan ook niet de dotatie van de Senaat met de begrotingsvooruitzichten voor het dienstjaar 2023 goedkeuren. “We maken van deze Senaat dan ook beter een historisch museum”, besluiten D’haeseleer en Van dermeersch. “Een museum over oude glorie en muffe rode pluche, waar de politieke elite dan naar hartenlust op eigen kosten recepties mag houden.”