Persberichten
maandag, 25 sep 2023

Septemberverklaring: balans regering Jambon is ronduit negatief

Foto: Vlaams Belang. Septemberverklaring: balans regering Jambon is ronduit negatief

Volgens het Vlaams Belang klopt de Vlaamse regering zich ten onrechte op de borst, enkel maar omdat er tijdig een Septemberverklaring is. “De balans van deze regering van verliezers van 2019 is ronduit negatief en daar zullen de nieuwe weinig begeesterende voornemens van deze Septemberverklaring geen verandering meer in kunnen brengen”, aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. Hij verwijst daarbij onder meer naar de door de regering zelf gecreëerde stikstofcrisis, de onderwijscrisis, de wooncrisis en het falende integratiebeleid.

Alhoewel er ook dit jaar vooraf weer ultimatums werden gesteld, hebben de regeringspartijen tijdelijk dan toch de messen opgeborgen zodat de Septemberverklaring van de Vlaamse regering tijdig kon worden afgelegd in het Vlaams Parlement. Dat het voorstel van Stikstofdecreet – ingediend door N-VA en Open VLD zonder cd&v – over de Septemberverklaring werd getild omdat er nog geen advies van de Raad van State is, heeft dat minstens gefaciliteerd.

De inhoud van de verklaring leidt bij het Vlaams Belang tot weinig enthousiasme. “Rijkelijk laat komt de regering dan toch over de brug met geld voor de kinderopvang nadat het aantal plaatsen is gedaald”, reageert Janssens, “De wat uitgebreide jobbonus weegt in het licht van de nog steeds hoge inflatie en de blijvende recordbelastingen op arbeid dan weer veel te licht om werken opnieuw aantrekkelijk te maken.”

Het Vlaams Belang wijst ter gelegenheid van de laatste Septemberverklaring van deze legislatuur in de eerste plaats op de globale negatieve balans van deze coalitie van verliezers van de verkiezingen van 2019. “Op tal van terreinen is onze samenleving er onder de regering van Jambon op achteruitgeboerd en het is duidelijk dat deze regering voor de verkiezingen van 2024 geen trendbreuk meer zal kunnen realiseren”, luidt het harde oordeel van Janssens.

“Op tal van terreinen is onze samenleving er onder de regering van Jambon op achteruitgeboerd” 

“De door de regering gecreëerde stikstofcrisis vormt een existentiële bedreiging voor onze landbouwsector en hypothekeert ondernemerschap”, illustreert Janssens. “De aanschaf van een woning voor jonge gezinnen is meer dan ooit onbetaalbaar door de afschaffing van de woonbonus en de invoering van de renovatieplicht. Bovendien is de kwaliteit van ons onderwijs nog steeds in vrije val met een toenemend lerarentekort. En het gebrek aan deugdelijk integratiebeleid werkt ongeziene islamisering, ontnederlandsing en onveiligheidsgevoelens in de hand.”

Janssens neemt het de Vlaamse regering – en de N-VA in het bijzonder – ook kwalijk dat ze “op geen enkele manier is opgekomen voor de Vlaamse belangen binnen een falend en parasitair Belgisch systeem dat de Vlamingen uitperst en meezuigt in een financieel moeras”. “Uit alle peilingen blijkt dan ook niet verbazend dat deze Vlaamse regering over geen enkel vertrouwen meer beschikt bij de Vlaamse burgers”, besluit Janssens, “Deze Septemberverklaring zal daar ook geen verandering in brengen. Tijd voor een nieuwe regering die de problemen wél aanpakt en ervoor zorgt dat onze Vlaamse centen in Vlaamse handen blijven.”