Persberichten
maandag, 28 sep 2020

Septemberverklaring maakt geen indruk: “Dit is diep verdeelde ploeg”

De Vlaamse regering bakte er het voorbije jaar bitter weinig van, zo meent het Vlaams Belang. “En men moet al een naïeve optimist zijn om de komende jaren beterschap te verwachten met de ploeg Jambon-Somers, die er eigenlijk geen is, klinkt het na het horen van de Septemberverklaring. Door de deelname van CD&V en Open Vld aan de linkse Vivaldi-coalitie lijkt de Vlaamse regering ook nog eens onder hoogspanning. Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens vermoedt dat de Vlaamse regering de volgende jaren verdeelder en besluitelozer zal zijn dan ooit tevoren.

Weliswaar lijkt minister-president Jan Jambon (N-VA) zich midden in de coronacrisis – althans in woorden – nog steeds ambitieus op te stellen. De regering hield in haar septemberverklaring onder meer vast aan de realisatie van een werkzaamheidsgraad van 80 procent en belooft de wachtlijsten in de zorg versneld weg te werken. De vraag is echter over hoeveel realiteitszin de minister-president nog beschikt, zeker met de huidige crisisuitdagingen.

Janssens (Vlaams Belang) over Septemberverklaring: “Waarom zou Jambon, die zijn hoge ambities niet kon realiseren voor de coronacrisis, dat nu ineens wel kunnen - terwijl Vivaldi nu bijna realiteit is?”

Waarom zou wat niet mogelijk bleek zonder coronacrisis en zonder de impact van de linkse Vivaldi-regering nu plots wel mogelijk zijn?”, analyseerde Vlaams Belang-kopstuk Janssens. Concrete informatie op welke manier de regering deze ambities dan wel zou realiseren, gaf Jambon dan ook niet mee. De enige belangrijke positieve concrete maatregel die gehoord werd, is volgens het Vlaams Belang de extra enveloppe van 525 miljoen euro om het zorgberoep aantrekkelijker te maken. Vooral wazigheid troef dus, wat weinig vertrouwen wekt bij het Belang.

Dit ook inzake Welzijn. “De tienduizenden die de pech hebben met een handicap te moeten leven, stonden al voor de coronacrisis in de kou. Ze stonden ook tijdens de coronacrisis in de kou. Ik vrees dat als het van deze Vlaamse regering afhangt, ze ook na de coronacrisis in de kou zullen blijven staanHet Vlaams Belang zal deze onrechtvaardigheid blijven aanklagen.

Bovendien hield de minister-president tijdens de Septemberverklaring de lippen stijf op elkaar over de communautaire kwestie en over de gevolgen van de federale Vivaldi-coalitie op de Vlaamse regering. “Een beetje zwaaien met het regeerakkoord kan de verdeeldheid niet maskeren die spoedig aan de oppervlakte zal komen”, besloot Chris Janssens. Wie in een doorstart van Jambon I gelooft en in een oplossing van deze regering voor de huidige belangrijke uitdagingen zou beter in Sinterklaas geloven. Vlaanderen verdient beter. En nu op Belgisch niveau een zeer linkse en anti-Vlaamse regering in stelling komt, is het dringender dan ooit.”