Nieuws
donderdag, 21 dec 2023

Seriemoordenaar Horion veroordeeld tot levenslang, maar moet over zes maand cel uit

Het Vlaams Belang reageert geshokeerd op het feit dat zesvoudig moordenaar Freddy Horion binnen de zes maand uit de gevangenis moet worden gehaald. Het hof van beroep in Antwerpen besliste dat als dat niet gebeurt, de Belgische staat een dwangsom moet betalen. “Horion moet niet gerehabiliteerd worden, maar heeft levenslang gekregen en dat moet uitgevoerd worden”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas. “Dit ondermijnt opnieuw het vertrouwen in een rechtvaardige Justitie en is een kaakslag in het gezicht van de nabestaanden.”

Horion moet binnen het halfjaar naar een instelling overgebracht worden. In 2018 zou een team van gerechtspsychiaters al geoordeeld hebben dat de seriemoordenaar “geen gevaar” meer vormt en moet opgenomen worden in een psychiatrisch centrum. Dat gebeurde niet meteen en daarom veroordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Belgische staat. Het hof van beroep in Antwerpen voegt er nu een termijn en dwangsom aan toe: verlaat Horion de gevangenis niet binnen de zes maand, moet 1.000 euro per dag betaald worden.

“Levenslang moet levenslang zijn en die straf moet uitgezeten worden in de gevangenis”

“Dit is een zoveelste mokerslag voor het vertrouwen in Justitie”, zegt Pas. “De gruweldaden van Horion zijn te verschrikkelijk om op te noemen. Wat is het nut van zo iemand levenslang te veroordelen als een groep psychiaters dat na een paar jaar ongedaan maakt? Voor de nabestaanden van de slachtoffers is dit mokerslag.” In 1979 vermoordde Horion autohandelaar Roland Steyaert en zijn gezin op gruwelijke wijze. Hij had eerder ook al een andere vrouw vermoord.

Ook Kamerlid Marijke Dillen veroordeelt de gang van zaken scherp. “Deze regering beloofde een Justitie die sneller, straffer en menselijker zou zijn”, zegt ze. “Is dit het sluitstuk van die aanpak? Een zesvoudig seriemoordenaar die levenslang veroordeeld werd uit de cel halen is compleet onaanvaardbaar. Levenslang moet levenslang zijn en die straf moet uitgezeten worden in de gevangenis.”