Persberichten
dinsdag, 10 aug 2021

Slechts 1 container op 42 wordt in Antwerpen gecontroleerd

Het Vlaams Belang herhaalt het pleidooi om de douane in de haven van Antwerpen te voorzien van meer mensen, meer middelen en bevoegdheden. “In het eerste kwartaal van 2021 werd in de haven van Antwerpen 2,38 procent van de containers bij invoer gecontroleerd”, zegt federaal parlementslid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), die hierover recent bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) de cijfers opvroeg. “Een hallucinant lage controlegraad, die maakt dat slechts een fractie van de in de haven aangevoerde drugs wordt onderschept.”

“Op een persconferentie klopte minister Van Peteghem zich onlangs nog op de borst dat er in vergelijking met vorig jaar al 2,5 keer zoveel cocaïne onderschept is in de haven van Antwerpen”, aldus Vermeersch. “Maar het feit dat de recordvangst van 65 ton in 2020 lijkt te sneuvelen toont vooral aan dat er dagelijks gigantisch veel drugs ons land binnenkomt. Het is duidelijk dat de cocaïnehandel nog steeds floreert.”

“Los van een risicoanalyse van de douane hebben de cocaïneproducenten 97,62 procent kans dat hun container in Antwerpen niet wordt gecontroleerd”

Het Vlaams Belang vindt het onbegrijpelijk dat in Antwerpen, waar massaal veel cocaïne en heroïne wordt in- en doorgevoerd en waar elke dag 20.000 containers worden behandeld, slechts 1 op de 42 containers gecontroleerd wordt. Door onze centrale ligging, onze havens en het lakse justitiebeleid is dit land sinds jaar en dag een belangrijke draaischijf voor de drugwereld.

“Die 2,38 procent betekent misschien wel een vooruitgang tegenover twee jaar geleden, toen de douane amper 1 procent van de containers controleerde, maar een lichtpunt is dit gegeven zeker nog niet te noemen”, vervolgt Vermeersch. “Integendeel, om deze criminele en gewelddadige miljardenbusiness aan te kunnen pakken is een significante progressie in het aantal controles noodzakelijk. Hierdoor moeten de nodige technologische innovaties worden doorgevoerd.”

“Ondanks alle beloftes van de regering raken momenteel zelfs risicocontainers niet gecontroleerd. En het is zeer de vraag of de acht backscatters en de 108 extra aanwervingen die Van Peteghem nu beloofde, daar verandering in zullen brengen”, besluit Vermeersch. “De strijd tegen drugs moet topprioriteit zijn. En enkel zo kan de niets ontziende drugoorlog in de regio Antwerpen worden gestopt.”