Nieuws
woensdag, 22 sep 2021

“Sloop taboe rond nieuwe kerncentrales”

Het Vlaams Belang pleit voor meer investeringen in onderzoek naar de nieuwe technologie van kerncentrales. “China experimenteert met kleinere kerncentrales die thorium gebruiken in plaats van uranium en amper nog kernafval produceren”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel. “Het onderzoekscentrum in Mol doet al geruime tijd een onderzoek naar deze nieuwe centrales, maar we zijn duidelijk ingehaald door China. Het is ver gekomen dat China ons de weg wijst.”

“Als het experiment in China een succes wordt, betekent dit dat kerncentrales dus veiliger en duurzamer kunnen werken en dat daarbij minder kernafval wordt geproduceerd. Het zou een droom voor links moeten zijn”, aldus Van Lommel. “Volgens de Leuvense kernfysicus Nathal Severijns zijn dergelijke kerncentrales ook bij ons mogelijk en kunnen ze in de toekomst zelfs ons energievraagstuk oplossen.”

“Het Vlaams Belang diende eerder al een wetsvoorstel in dat de mogelijkheid wou scheppen om nieuwe kerncentrales te bouwen”

“De uitstoot van deze nieuwe centrales over hun ganse levenscyclus is vergelijkbaar met die van windenergie en is vier keer kleiner dan die van zonne-energie. En ze is significant kleiner dan de uitstoot van gascentrales”, vervolgt Van Lommel. “Severijns is de zoveelste wetenschapper die het Vlaams Belang gelijk geeft.”

Het Vlaams Belang heeft steevast gepleit voor betaalbare en betrouwbare energie, wars van elke afhankelijkheid van andere landen en kernenergie is een prima aanvulling op alternatieve energiebronnen in de energiemix”, besluit Van Lommel. “De kerncentrales die China nu onderzoekt, komen daar volledig in tegemoet. Er moet nu geïnvesteerd worden in onderzoek, zodat we zo snel mogelijk kunnen starten met de bouw van modulaire kerncentrales van de nieuwste generatie.”