Nieuws
maandag, 19 sep 2022

Sluiting Doel 3: “paars-groen werd veel te laat wakker”

“Annelies Verlinden (cd&v) kon als minister van Binnenlandse Zaken, die voor de veiligheid bevoegd is, wel degelijk aan het FANC vragen of een verlenging van Doel 3 toch mogelijk zou zijn”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. "Vicepremier Petra De Sutter (Groen) toont enkel hoe wereldvreemd ze is door verbaasd te zijn dat een bevoegd minister adviezen inwint.  Al heeft het stellen van Verlindens vraag op enkele luttele dagen van de stilzetting van de activiteiten van de kernreactor alles van een potje paniekvoetbal. Waarom werd dit niet eerder gevraagd?

Verlinden vroeg aan de nucleaire waakhond FANC of de ontmanteling van kernreactor Doel 3 op een veilige manier uitgesteld kan worden, wat het eventueel mogelijk maakt om de centrale op een latere datum opnieuw op te starten. “En in ‘Terzake’ wist Verlinden ook nog te melden dat het FANC daar positief op had gereageerd”, aldus Pas. “Maar dat werd door het FANC vervolgens onmiddellijk ontkend, wat aantoont dat Verlinden al even bedreven is in leugens verkopen als die partijgenote van haar, ex-burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren.”

“Het is alleszins duidelijk dat het ondertussen ook bij de regeringspartijen is beginnen te dagen dat de kernuitstap een nefast idee was”, vervolgt Pas. “Behalve bij de groenen dan, waarvan de blindheid zelfs in deze tijden van crisis ongeneeslijk is. De groene dogmatici hebben er steeds alles aan gedaan om een kernuitstap te bekomen en hebben daarbij nooit rekening gehouden met de noodzakelijke alternatieven.”

“Helaas is paars-groen rijkelijk laat wakker geworden, toen het al vijf na twaalf was”, merkt Pas tot slot op. “Reeds in april kreeg de regering de bevestiging van de sluiting van Doel 3 op 23 september. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het FANC het vragen van een advies op negen dagen voor die sluiting niet als een daad van goed bestuur beschouwt.”