Persberichten
dinsdag, 07 mei 2024

Snellere uithandengeving minderjarige criminelen is noodzakelijk

Foto: iStock. Snellere uithandengeving minderjarige criminelen is noodzakelijk

Het Vlaams Belang herhaalt naar aanleiding van het uitzinnige bendegeweld in Geraardsbergen haar pleidooi om minderjarigen vanaf zestien sneller uit handen te geven, en te laten bestraffen als volwassenen. “Burgers moeten beschermd worden tegen dit soort gevaarlijke jeugdcriminelen”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “En dat doe je met een ernstige bestraffing als signaal dat we dit nooit zullen tolereren.”

Op sociale media gaan vreselijke beelden rond van een Afrikaanse bende die in Geraardsbergen een minderjarige jongen aanviel. Hij wou voor de bendeleden geen drugs verkopen en vervolgens ook geen honderd euro betalen voor ‘bescherming’. Dat moest hij bekopen met een verbrijzelde neus, een opgezwollen oogkas, en mogelijks zelfs blijvende hersenschade. Volgens artsen kan de jongen een maand lang niet naar school. “Deze bende ‘jongeren’ mag niet nog eens kunnen toeslaan, en moet hard aangepakt en ernstig bestraft worden”, aldus Blancqaert, die erop wijst dat leden van dezelfde bende recent ook in Zottegem geweld pleegden. “En dat geldt ook voor de minderjarige leden.”

“Op misdrijven als verkrachting is een taakstraf geen antwoord”

“Omdat jeugdinstellingen net als gevangenissen met een enorm plaatsgebrek kampen, probeert men ook voor minderjarige criminelen zo min mogelijk over te gaan tot een vrijheidsberoving”, gaat het Vlaams Parlementslid verder. “In plaats daarvan krijgen ze taakstraffen of herstelbemiddelende opdrachten, maar voor ernstige misdrijven, zoals verkrachting of ernstig geweld bieden die uiteraard geen afdoend antwoord.”

Voor het Vlaams Belang moeten jongeren die volwassen genoeg zijn om ernstige misdrijven te plegen ook als volwassenen berecht worden. Daarom wil de partij de bestaande regelgeving voor uithandengeving versoepelen. “Niet het jeugddelinquentierecht, maar enkel het strafrecht bevat voldoende kordate straffen voor misdaden. En die kordate straffen zijn nodig om de samenleving te beschermen tegen extreem gevaarlijke jeugdcriminelen”, besluit Blancquaert. “Vanaf zestien jaar moeten ze als volwassenen worden berecht in het geval van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg, moord, doodslag, seksuele misdrijven en drugsdossiers.”