Nieuws
woensdag, 03 feb 2021

“Snellere vaccinaties een absolute noodzaak”

Voor het Vlaams Belang moet alle aandacht nu gericht zijn op een zo snel en vlot mogelijke vaccinatiecampagne, en niet zozeer op discussies zoals deze over de voorrang voor sommige leeftijdsgroepen. “Alles staat of valt immers met het aantal vaccinaties”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “Pas met voldoende ingeënte mensen zullen de versoepelingen er komen. Helaas lopen de door paars-groen beloofde naadloze vaccinaties volledig in het honderd.”

“De bestelling van de vaccins moest geregeld worden door Europa”, aldus Sneppe. “Men rekende daar sterk op.” Maar de Europese weg bleek helaas de verkeerde keuze. Zo rolde de bureaucratische en logge EU al snel ruziënd over straat met de farmabedrijven. “Er werd te traag onderhandeld en België kon bijgevolg pas maanden na bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk contracten voor de vaccins tekenen.” Het Vlaams Belang is er dan ook niet over te spreken dat de EU sindsdien stil blijft over deze zaak. “We moeten het stellen met EU-promofilmpjes, en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen geeft hierover enkel interviews aan de Duitse media.”

“Er zijn 39 taskforces, werkgroepen, adviescomités en dies meer om de regeringen bij te staan, en dan nog slaagt men er niet in de vaccinaties naar behoren te organiseren”

“Het zou echter niet correct zijn de schuld voor het stroeve verloop van de vaccinaties enkel in de schoenen van de EU te schuiven”, vult Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang) aan. “De vaccinaties gingen hier te lande zoals bekend veel te traag van start. Maar om vaccins toe te dienen zijn uiteraard ook naalden en spuiten nodig, en daar bleef de paars-groene regering heel zwaar in gebreke.” Het Vlaams Belang wijst erop dat Nederland deze zomer reeds dit materiaal aankocht, en België - en dan nog op aandringen van de leveranciers zelf – pas in november. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) moest al toegeven dat de nauwkeurige 1ml-spuiten een flessenhals zouden vormen. Maar hij stelde ons gerust dat er voldoende 2-ml spuiten zouden zijn. Maar om de nodige zesde dosis uit de vials van het Pfizer vaccin te halen zijn nauwkeurigere spuiten met een laag dood volume noodzakelijk.”

“De verkeerde keuzes en het lange talmen inzake de vaccinaties zijn nefast voor de economie”, besluit Creyelman. “Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) mag dan al heel fier op Twitter gegooid hebben dat België voor de vaccins op die manier minder zou betalen dan sommige andere landen, die winst verdwijnt helemaal in het niets bij de economische schade elke dag dat onze economie niet ten volle kan draaien.”