Nieuws
maandag, 10 okt 2022

Somers erkent gevaar Diyanet-moskeeën, maar sluit ze niet

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) blaast warm en koud over de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. “Hij erkent dat ze onverdraagzaamheid verspreiden, maar toch blijven ze gesubsidieerd worden met belastinggeld”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens. Wij kunnen echter duidelijk zijn: volgens ons is er geen plaats voor Diyanet in Vlaanderen. Pak hun subsidies af en sluit deze Erdogan-propagandacentra.”

Het nieuwe decreet inzake de erkenning van geloofsgemeenschappen zou de greep van buitenlandse regimes op de moskeeën in Vlaanderen moeten inperken. In juni kondigde minister Somers aan dat hij de twaalf erkende Diyanet-moskeeën bij ons prioritair ging laten screenen, aangezien die rechtstreeks afhangen van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken. De staatsveiligheid noemde deze instelling dan ook al “de lange arm van Erdogan in Vlaanderen”. Zowel in Turkije als in andere landen is al gebleken dat ze er niet voor terug deinzen om politieke tegenstanders lastig te vallen.

“Het Diyanet-netwerk heeft ook mezelf, omwille van mijn kritiek op die instantie, proberen te intimideren door mij ongegrond aan te klagen wegens racisme”, herinnert Janssens eraan. “Die racismeklacht werd door de rechter gelukkig ontoelaatbaar en onontvankelijk verklaard, maar toonde wel aan hoe het Erdoganregime onze democratie probeert te ondermijnen.”

“Diyanet moet in ons land verboden worden”

Somers erkende in het Vlaams Parlement dat Diyanet “een boodschap ondersteunt die een onverdraagzame houding voedt jegens specifieke groepen en levensopvattingen”. “Hij zei ook dat hun boodschap op verschillende vlakken antiwesters, antifeministisch, antisemitisch en antiseculier is”, zegt Janssens. “Daarom is het volgens Somers ook logisch dat de staatsveiligheid hen screent.”

Het Vlaams Belang vindt het echter onbegrijpelijk dat diezelfde extremistische Diyanet-moskeeën nog steeds open zijn en gesubsidieerd worden. “Men weet dat ze een gevaar voor de democratie vormen, maar men blijft hen gewoon sponsoren. Onbegrijpelijk”, aldus Janssens. “De oplossing is nochtans heel eenvoudig. Diyanet moet tot ongewenste organisatie verklaard worden zodat deze Turkse staatsmoskeeën onmiddellijk gesloten kunnen worden.”