Nieuws
woensdag, 15 jun 2022

Somers ontwaakt dankzij het Vlaams Belang over Diyanet

Als de Diyanet-moskeeën in Vlaanderen hun erkenning willen behouden, moeten ze van minister Bart Somers per direct hun banden met de Turkse overheid doorknippen. “Het is door de jarenlange druk van het Vlaams Belang dat Somers nu eindelijk tot inzicht komt”, zegt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Hun erkenning moet niet alleen ingetrokken worden, maar die Diyanet-moskeeën moeten wegens veiligheidsredenen onmiddellijk gesloten worden.”

Het nieuwe decreet inzake de erkenning van geloofsgemeenschappen heeft de bedoeling om de greep van buitenlandse regimes op de moskeeën in Vlaanderen tegen te gaan. Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) heeft nu ook nog eens gezegd dat hij enkel moskeeën wil erkennen die volledig deel willen uitmaken van onze samenleving. Daarom kijkt hij in de eerste plaats naar de moskeeën van Diyanet, die rechtstreeks afhangen van het Turkse ministerie van Godsdienstzaken. Als zij hun erkenning willen behouden, moeten zij van Somers hun banden met de Turkse overheid doorknippen. De minister geeft daarom het nieuwe inspectieorgaan de opdracht om de 12 erkende Diyanet-moskeeën prioritair te screenen.

“De Diyanet-moskeeën zouden per direct gesloten moeten worden”

“Het is een goede zaak dat Somers eindelijk wakker wordt over Diyanet en hun erkenning wil intrekken”, zegt Chris Janssens. “Het Vlaams Belang heeft jarenlang gewaarschuwd voor deze Turkse overheidsinstelling, die de lange arm van Erdogan in Vlaanderen is. Deze moskeeën belemmeren niet alleen de integratie, maar vormen volgens de staatsveiligheid ook een veiligheidsrisico.”

Met het intrekken van de erkenning zou er een einde komen aan de subsidiestroom van Vlaams belastinggeld naar Turkije en naar Turkse inmenging. Het Vlaams Belang vindt echter dat minister Somers verder moet gaan. “Er is al genoeg aangetoond hoe schadelijk deze Diyanet-moskeeën wel zijn. Zelfs als hun erkenning ingetrokken wordt, kunnen zij gewoon verder blijven opereren”, zegt Janssens, die recent onsuccesvol door hen werd aangeklaagd wegens racisme. “Daarom moet Somers in samenspraak met de federale overheid deze moskeeën per direct sluiten omwille van veiligheidsredenen.”