Nieuws
woensdag, 22 dec 2021

“Sommige NGO’s zijn handlangers van mensensmokkel geworden”

Eerder deze week besliste de Maltese autoriteiten dat het ngo-schip ‘Sea-Eye’, met aan boord 223 migranten, niet mocht aanmeren. De regering voelde zich niet verplicht om de illegale migranten op te vangen, want volgens hen lag de dichtsbijzijnde veilige haven in Tunesië. Een goede zaak, aldus Tom Vandendriessche. “Deze NGO’s hebben helemaal geen humanitaire doelstellingen, zijnde mensen redden en naar veilige havens brengen. Zij zijn handlangers van de mensensmokkel geworden, die illegale migratie stimuleren en massamigratie naar Europa promoten.”

De Maltese regering gaf in het verleden al meermaals negatief advies en pleit al langer om de boten richting Tunesië terug te sturen, waar de migranten worden opgevangen in asielcentra. De woordvoerder van de NGO ‘Sea Eye’, Sophie Weidenhiller, is niet te spreken over de Maltese beslissing. Volgens haar kost de ‘koelbloedige’ houding van de Maltese regering mensenlevens.

Volgens Europarlementslid Tom Vandendriessche moeten deze NGO’s echter hard aangepakt worden omdat ze net een deel van het probleem vormen, en dus net als mensensmokkelaars mee verdrinkingen veroorzaken op de Middellandse Zee. “Deze NGO’s faciliteren mensensmokkel en moeten dus beschouwd worden als criminele organisaties. Dergelijke NGO’s moeten vervolgd worden. Wie bijdraagt aan deze criminele activiteiten zoals mensensmokkel moet als medeplichtig worden beschouwd.”

De Sea-Eye vaart inmiddels richting het Italiaanse eiland Sicilië in de hoop daar aan wal te mogen.