Nieuws
dinsdag, 11 mei 2021

“Sommige zelfstandigen worden door de regering vergeten”

Het Vlaams Belang wil de nodige aandacht voor elke zelfstandige die door de coronacrisis hard werd getroffen. “Niettegenstaande de vele reeds genomen maatregelen zijn er nog steeds sectoren die vergeten worden door de regering. Sommige zelfstandigen kregen een ruime vergoeding maar voor andere is het helaas veel te weinig”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Al vele maanden dringt de Kamerfractie van het Vlaams Belang aan op meer specifieke maatregelen voor sommige subsectoren en op een meer gedifferentieerde aanpak."

De detailhandel van de feestkledij is een voorbeeld van zo’n subsector. “Daar wordt men geconfronteerd met het verbod op communie- en lentefeesten en dit voor het tweede jaar op rij”, aldus Samyn. “Zij dienen lang op voorhand grote stocks aan te kopen, maar die blijven onverkocht hangen. Het verlies dat zij maken op deze investering is enorm.”

“Wij willen een aanpak die meer gericht is op de specifieke situatie van alle hardwerkende zelfstandigen”

Samyn heeft hierover op 10 mei in de Commissie Economie de betrokken minister David Clarinval (MR) aan de tand gevoeld, maar zonder enig resultaat. “Clarinval gaf geen krimp. Blijkbaar verwacht men na de crisis alle heil van grote online-wereldspelers. Maar die zorgen hier voor amper werkgelegenheid, laten hun goederen maken in bedenkelijke landen, waar vaak kinderarbeid nog bon ton is en die hier geen eurocent belastingen betalen. Is dit waar paars-groen voor staat?”

Het Vlaams Belang wil geen afbraak van onze sociale zekerheid. “Lokale winkeliers behoren tot onze eigenheid en maken onlosmakelijk deel uit van Vlaanderen”, besluit Samyn. “Niet te veel steun maar zeker niet te weinig voor de zelfstandigen. Maar we moeten vooral voor onze eigen mensen en dus onze eigen zelfstandigen gaan. En lokaal kopen, want alle beetjes helpen.”