Nieuws
zondag, 16 jan 2022

Spaanse geheime dienst mogelijk betrokken bij terreur: “Waar is EU nu?”

Een agent van de Spaanse geheime dienst (CNI) verklaarde onlangs voor het Spaanse Hooggerechtshof dat de CNI op de hoogte was van de plannen voor de islamitische terreuraanslag van 14 augustus 2017 in Barcelona en Cambrils. Ze zou de aanslag hebben laten gebeuren ‘om de aandacht af te leiden van de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie’. Het Vlaams Belang stelt zich vragen bij de afwezigheid van reacties vanwege de EU en de linksliberale partijen in deze kwestie. Kamerlid Ellen Samyn diende dan ook een interpellatie ter zake in. “Voor het minste haalt Brussel het moralistisch vingertje richting Polen en Hongarije boven, maar over de schrijnende praktijken in Spanje hoor je ze niet”, aldus Samyn.

De bewuste terroristische aanslagen in 2017 vonden plaats in de weken voorafgaand aan het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum. De terreurdaad eiste zestien dodelijke slachtoffers, waaronder ook een Belgische vrouw, en 155 gewonden. De slachtoffers kwamen uit 39 verschillende landen. Agent van de CNI en voormalig politiechef, Jose Manuel Villarejo, bevestigde deze week wat in 2019 door de krant Público werd gepubliceerd. Hierin werden de banden tussen de leidinggevende achter de aanslag, de imam Abdelbaki Es Satty, en het CNI gedocumenteerd op basis van inlichtingenbronnen, vertrouwelijke documenten en onderzoeksgegevens. Die toonden aan dat Es Satty een informant was van het CNI tot de aanslagen plaatsvonden.

Ondanks het sterke bewijs over de verstrengeling tussen de CNI en Es Satty, weigert het Spaanse gerecht dit te onderzoeken. De Spaanse regering heeft ook geen enkele actie ondernomen om deze feiten te onderzoeken.

EU gedraagt zich hypocriet en opportunistisch

Volgens het Vlaams Belang toont dit twee fundamentele problemen aan. "Ten eerste is er de schrijnende toestand waarin de Spaanse rechtsstaat zich bevindt", zo stelt Samyn. "Herinner u de Spaanse politieke gevangenen omwille van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum? Indien de beschuldigingen waar zijn, komt hier schuldig verzuim bij een terreurdaad bovenop, mét politieke redenen. Men wilde de pro-onafhankelijkheid-politici van Catalonië persaandacht ontnemen, ten koste van de levens van onschuldige burgers."

Een tweede probleem is volgens Vlaams Belang de hypocriete houding van de EU. “Tweeslachtiger moet het niet worden”, concludeert Samyn. “De EU en de linksliberalen in ons parlement wijzen om de haverklap richting Polen en Hongarije, en daarbij gaat het niet om aanslagen maar om soevereine beleidskeuzes. Maar inzake Spanje knijpt men alwéér een oogje dicht. De ene lidstaat is de andere niet.”