Persberichten
zondag, 09 jul 2023

Sporenviering: “Momentum voor Vlaamse onafhankelijkheid in aantocht”

Het Vlaams Belang organiseerde vandaag haar jaarlijkse Sporenviering in Kortrijk. Aan de vooravond van de laatste Vlaamse feestdag voor de verkiezingen beklemtoonde de partij nogmaals het belang van Vlaamse onafhankelijkheid. De boodschap van het Vlaams Belang was helder: 2024 biedt de kans op een momentum om eindelijk die onafhankelijkheid te verwezenlijken. “Een vrij en onafhankelijk Vlaanderen moet een Vlaams Vlaanderen zijn waar wij Vlamingen ons thuis voelen en op de eerste plaats komen.”

Met zo’n 1.500 aanwezigen zette het Vlaams Belang de feestelijkheden rond 11 juli in. Kamerlid en lokaal kopstuk Wouter Vermeersch verwelkomde de aanwezigen. Hij hekelde het uitblijven van een fiscale hervorming en de financiële toestand waarin België verkeert. “De Vlamingen betalen ondertussen de meeste taksen op arbeid, niet alleen van Europa, niet alleen van dit continent, maar van de hele planeet”, zo zei hij. “Onder deze regering is het alleen maar erger geworden. Ondertussen geeft de federale regering meer dan 1 miljard euro uit aan asiel!” 

Vermeersch haalde naar aanleiding van de vrijlating van de zwaarst veroordeelde pedofiel in het land ook stevig uit naar stadsgenoot en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Een samenleving die de allerzwaksten, onze kinderen, niet beschermt, kan zich geen rechtstaat noemen”, aldus Vermeersch. “Elke straf moet tot de allerlaatste dag worden uitgezeten.” 

Voorzitter Tom Van Grieken hield een bevlogen pleidooi voor een onafhankelijk Vlaanderen. “Enkel een onafhankelijk Vlaanderen kan ons uit de politieke stilstand loodsen”, zo sprak hij. “Confederalisme is een leugen. Met welke partners wil Bart De Wever dat verwezenlijken? Het Vlaams Belang is de enige partij met een concreet en realistisch stappenplan om Vlaanderen echt te bevrijden. We reiken de hand naar iedereen die Vlaanderen een warm hart toedraagt: verwezenlijk samen met ons de Vlaamse onafhankelijkheid en geef de Vlamingen datgene wat ze verdienen.”

“We reiken de hand naar iedereen die Vlaanderen een warm hart toedraagt: verwezenlijk samen met ons de Vlaamse onafhankelijkheid”

“Er zijn grote verschillen tussen het Vlaams Belang en de N-VA”, zegt Van Grieken. “Maar ik zie toch wel een overeenkomst tussen de statuten van N-VA en de beginselverklaring van het Vlaams Belang. Allebei willen we een onafhankelijk Vlaanderen. Maar wat zien we in de praktijk? Bij de oprichting waren ze voor onafhankelijkheid en tegen de PS. Twintig jaar later zijn ze tegen onafhankelijkheid en voor de PS. Beste N-VA’ers, roep uw partijtop tot de orde. Zeg hen dat u geen lid wil zijn van een N-VA die staat voor een Nieuwe Vooruit-Alliantie. Laat 2024 een afspraak met de geschiedenis worden.”

De Vlaams Belang-voorzitter eerde de “opstandige volksaard” van de Vlamingen. “De geschiedenis leert ons dat onze contreien doorheen de eeuwen bevolkt zijn geweest met rebelse en moedige Vlamingen”, zo zei hij. “We hebben een traditie van het op te nemen tegen machtigere en grotere machten. Het verschil met vandaag? Wij hebben laffe leiders.” Maar er is hoop volgens Van Grieken. “Ik voel dat er een momentum in aantocht is waarbij Vlaanderen eindelijk met de vuist op tafel kan slaan. 2024 kan ons dat momentum bieden.”