Nieuws
maandag, 27 dec 2021

“Spreiden van gewelddadige Afghaanse jongeren geen oplossing”

“Gewelddadige minderjarigen mogen niet over heel Vlaanderen verspreid worden”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “Ze moeten, voor eenieders veiligheid, opgesloten worden in afwachting van hun uitzetting. Wie hier komt om geweld en andere misdrijven te plegen, heeft hier geen plaats.Het Vlaams Belang is er dan ook niet over te spreken dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) de Afghaanse jongemannen die verantwoordelijk waren voor de steekpartijen op Kerstdag wil spreiden over verscheidene asielcentra.

“De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz gaf in augustus al terecht aan dat de meeste Afghanen hier niet geïntegreerd kunnen worden”, aldus Van Langenhove. “En de bloedige gebeurtenissen op Kerstdag in Genk tonen alleen maar aan hoezeer Kurz het bij het rechte eind had. Net als het Vlaams Belang benadrukte de bondskanselier dat Afghanen hulp moeten krijgen in eigen regio, bijvoorbeeld in Turkmenistan en Oezbekistan.”

“Door de Afghaanse messentrekkers te spreiden zal Mahdi enkel voor nog meer conflicten zorgen”

“Deze Afghaanse jongemannen hebben net extra begeleiding en toezicht nodig en om deze reden worden ze dus best zo dicht mogelijk bij elkaar gehouden”, vervolgt Van Langenhove. “Helaas pleit Mahdi nu voor een spreiding, waardoor er zich enkel nog meer conflicten zullen voordoen met andere etnische groepen.” Het Vlaams Belang heeft er steeds op gewezen dat multiculturalisme ernstige conflicten alleen maar in de hand werkt. “In Genk ging het bijvoorbeeld om een met messen beslecht conflict tussen Afghaanse en Turkse jongemannen.”

“Volgens Mahdi is het uitzetten van de Afghaanse jongeren in kwestie geen optie omdat je volgens hem ‘moeilijk kan bellen naar de Taliban en ze vragen of ze een minderjarige willen overnemen’”, besluit Van Langenhove. “Vooreerst is het volslagen ongepast om over deze kwestie, na steekpartijen waarbij gewonden vielen, lacherig te gaan doen. Maar Afghanistan heeft ook buurlanden. En deze buurlanden of andere landen in de regio moeten meer steun van zowel België als de EU krijgen. Geldelijke steun, logistieke hulp en infrastructurele hulp om deze minderjarigen in eigen regio op te vangen.”