Nieuws
donderdag, 20 jan 2022

Steeds meer christenen vervolgd wegens hun geloof

Wereldwijd werden in 2021 5.898 christenen vermoord omwille van hun geloof, een stijging van 24 procent ten opzichte van 2020. Ook werden er 6.175 zonder eerlijk proces van hun vrijheid beroofd en 3.829 ontvoerd. “Het afgelopen jaar werden daarbovenop nog eens 5.110 kerken vernield, in brand gestoken en geplunderd”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. “De 360 miljoen christenen die vandaag worden vervolgd moet betere bescherming worden geboden.”

“Christenvervolging neemt alleen maar toe”, aldus Creyelman, die eerder een resolutie indiende tegen dergelijke vervolgingen in Turkije. “De harde cijfers die de internationale organisatie Open Doors op 19 januari hierover publiceerde in haar jaarlijkse rapport illustreren dit ten overvloede.” De organisatie voegt aan haar rapport ieder jaar een ranglijst toe met de vijftig landen waar christenen het minste vrijheid kennen. “Het mag niemand verbazen dat Afghanistan deze trieste hitparade aanvoert en dat in de top tien zes landen staan waar moslimextremisten zoals de Taliban verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking.”

“Dit is het ergste rapport over de vervolging van christenen sinds Open Doors dertig jaar geleden startte met rapporten hierover”

“De machtsovername van de Taliban in Afghanistan zal niet enkel in de regio, maar overal ter wereld extremisten inspireren. We mogen dus met recht en rede een verergering van geweld tegen christenen verwachten, en niet enkel in Afghanistan en buurland Pakistan”, vervolgt Kamerlid Ellen Samyn. “En daarnaast moeten we helaas vaststellen dat de internationale gemeenschap in gebreke blijft waar het gaat om de bescherming van christenen en de vervolgers dus zo goed als vrij spel geeft in landen als Afghanistan, Pakistan, Libië, Iran en Nigeria.”

“Het is de taak van de internationale organisaties om de mensenrechten te doen eerbiedigen en in de kritieke gebieden de overgebleven christenen bescherming te bieden”, besluit Samyn. “Maar ook de culturele resten van aloude aanwezigheid van christelijke cultuur moeten worden beveiligd, en uiteraard moet het leed dat christenen werd berokkend en waarvan de kerken werden vernield vergoed worden.”