Nieuws
woensdag, 09 aug 2023

Steeds meer steekpartijen: 15-jarige jongen in rug aangevallen met mes

Gisterenavond werd een jongen van 15 neergestoken aan het station van Blankenberge. De dader werd neergeschoten door de politie en opgepakt. “Steekpartijen als deze zijn al lang geen uitzonderlijkheid meer”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Het Vlaams Belang zal zich hier nooit bij neerleggen en aanvaarden dat dit geclassificeerd wordt als ‘grootstedelijke criminaliteit’ die er nu eenmaal bij hoort.”

De jongen kreeg iets voor tien uur ‘s avonds verschillende messteken in de rug. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Een uur later werd de verdachte ingerekend, maar daarvoor moest de politie eerst schoten afvuren. Het is nog onduidelijk hoe de steekpartij juist is ontstaan, maar mogelijk werd de jongen er door de dader lukraak uitgekozen.

“Steekpartijen als deze worden door de overheid steeds vaker als ‘tragisch, maar niet uitzonderlijk’ beschouwd”

Steekpartijen komen steeds vaker voor. In Brussel alleen al werden in de eerste helft van vorig jaar al 100 incidenten geregistreerd. “Onze samenleving glijdt steeds verder af in geweld”, reageert Depoortere. “Steekpartijen als deze worden door de overheid steeds vaker als ‘tragisch, maar niet uitzonderlijk’ beschouwd. Dat is voor het Vlaams Belang onaanvaardbaar. Nooit zullen wij er ons bij neerleggen dat zulk geweld er nu eenmaal bij hoort.” 

Het Vlaams Belang eist een keiharde aanpak van dergelijk zinloos geweld. “We moeten criminelen zeer krachtig duidelijk maken dat zulk geweld niet thuishoort in onze samenleving en de gevolgen drastisch zullen zijn. Wie iemand neersteekt of probeert neer te steken, probeert iemand anders te doden en is overduidelijk een enorm gevaar voor de samenleving. Enkel met het Vlaams Belang aan het roer kunnen we dit keihard aanpakken en recht en orde herstellen in ons land.”