Persberichten
woensdag, 07 okt 2020

Stephanie D’Hose senaatvoorzitter? “Enkel D’hose zelf is daar zeker van”

De Open Vld blijft dezer dagen postjes vergaren, zo lijkt het. Naast een premier, een vice-premier en een staatssecretaris kreeg ‘s lands zevende partij nu ook het voorzitterschap van de Senaat in handen. Dat bij deze toewijzing voorbij werd gegaan aan de methode-D’Hondt, een kniesoor die daarover valt. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert alvast niet en zijn genderdiverse keuze viel op een Oost-Vlaamse streekgenote, Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose.

Het systeem-D’Hondt is een in ons land vaak gebruikte methode om in een kiessysteem met evenredige vertegenwoordiging het aantal beschikbare zetels/mandaten te verdelen in functie van de voor de deelnemende partijen geldig uitgebrachte stemmen. Op basis van dit systeem zou nu echter blijken dat Open Vld niet eens in aanmerking komt voor het leveren van een senaatvoorzitter. Senator Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) heeft daarom de juridische diensten van de Senaat laten nagaan of D’Hoses benoeming wel reglementair is. Volgende week wordt hier uitsluitsel over verwacht.

Ondanks dit alles stuurt Stephanie D’Hose (38) nu al euforische berichten de wereld in over haar plannen. Zo wil ze als 'de jongste voorzitter van de Senaat ooit' nagaan hoe de Senaat “maximaal kosten kan besparen”“Geen betere besparing dan deze overbodige instelling in zijn geheel af te schaffen”, reageert fractieleider in de Senaat Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) echter. “Tussen 2014 en 2019 kostte zij de belastingbetaler een kwart miljard euro, met het produceren van één wet per jaar gemiddeld”. De partij heeft tevens een donkerbruin vermoeden dat het enthousiasme van D’Hose - wier partij nochtans ook voor de afschaffing van de senaat was - te maken heeft met haar loonsverhoging. “Dit voor een job waarbij men tien keren dient op te dagen.” Het Vlaams Belang stelt tenslotte voor om het senaatvoorzitterschap te geven aan de grootste partij.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Kent u de jongste voorzitter van de Senaat ooit al? Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar deze positie werd vandaag officieel aan mij aangeboden. En ik heb er volmondig ja op gezegd! 🤩 Als voorzitter zal ik de volgende jaren de Senaat begeleiden in de komende staatshervorming, en mee denken over de toekomst van de Senaat. Zolang de Senaat nog bestaat wil ik er evenwel een dynamisch, modern en transparant huis van maken.

Een bericht gedeeld door Stephanie D'Hose (@stephaniedhose) op 5 Okt 2020 om 8:59 (PDT)