Nieuws
zaterdag, 22 apr 2023

Sterke marine nodig tegen Russische spionage in Noordzee

Foto: iStock. Sterke marine nodig tegen Russische spionage in Noordzee

Vlaams Belang roept op tot een versterking van onze marine, als reactie op de Russische spionage in de Noordzee. De openbare omroepen van Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken toonden immers in een reportage aan hoe Russische spionageschepen vermomd als vissersboten of onderzoeksschepen onze kritieke infrastructuur op zee in kaart brengen. “Moskou wil die mogelijks lamleggen in het geval van een totale oorlog met het Westen”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. Ons antwoord moet een herinvestering in onze marine zijn.

De spil in de spionageoperatie is het Russische schip ‘Admiral Vladimirsky’. Die doet zich voor als onderzoeksschip en verzamelt via onderwatercamera’s informatie over de kritieke infrastructuur in de Noordzee. Zo bereidt Rusland zich voor om onze windmolens, pijpleidingen en internet- en communicatiekabels op de zeebodem te saboteren, in het geval van een totale oorlog met het Westen. “We moeten niet panikeren want er zijn nog geen indicaties voor effectieve sabotage”, gaat Creyelman verder. “Maar we moeten ons ook geen illusies maken en het is duidelijk dat Moskou zich voorbereidt. Wij moeten dat dus ook doen.”

“Veel te weinig geïnvesteerd in de marine”

Het is overigens niet de eerste keer dat Russische spionageschepen actief zijn in onze wateren. Vorig jaar al was de Admiral Vladimirsky gesignaleerd voor onze kust. Toen stelde het Maritiem Informatiekruispunt een onderzoek in naar verdacht vaargedrag van het schip in de buurt van onze windmolenparken. Ook de Nederlandse inlichtingendienst MIVD luidde toen de alarmbel. “Enkel via een sterke marine kunnen we een afschrikwekkend effect creëren tegen spionage en sabotage van onze kritieke infrastructuur op de Noordzee.”, aldus nog Creyelman. 

Vlaams Belang hekelt de onderinvesteringen van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in de marinecomponent. De partij vindt dat de budgettaire verhouding tussen de verschillende componenten in het STAR-plan van de minister erg scheef zit. Van de 11 miljard uit de investeringsenveloppe van de minister moet de marine zich namelijk tevreden stellen met een half miljard. “Nochtans is een sterke zeemacht van cruciaal belang van onze Vlaamse haveneconomie. Zowel voor de bescherming van onze strategische zeevaartroutes, als voor onze kritieke infrastructuur. Dat blijkt nu opnieuw uit deze Russische spionageoperatie”, besluit Creyelman. “Wij roepen de minister dan ook op om een tandje bij te steken en meer te investeren.”