Nieuws
zaterdag, 02 jul 2022

Stijging faillissementen: “recessie moet worden voorbereid”

De voorbije zes maanden werden in België 5.139 faillissementen uitgesproken. “Dat is een stijging met 56,4 procent tegenover het eerste semester van 2021”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “En met 72,4 procent was de stijging het grootst in Vlaanderen, tot 2.850 faillissementen. De provincie Antwerpen tekende zelfs een enorme stijging van zomaar eventjes 124 procent op. Met zo’n rampzalige cijfers mag verwacht worden dat de regering de problemen eindelijk eens ernstig neemt.”

“Tijdens de afgelopen maanden zien we inderdaad een explosie van het aantal faillissementen. De cijfers van het handelsinformatiekantoor Graydon zijn dan ook geen verrassing”, aldus Van Lommel. “En we zien dat vooral de bouw- en horecasector het sterkst getroffen zijn. Ik vatte hierover eerder al minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), maar in zijn ogen was er geen probleem. Zoals altijd dus. Opvallend is wel dat het probleem in Vlaanderen groter lijkt dan in Wallonië.”

“De cijfers over de faillissementen zijn alarmerend, paars-groen moet zich dringend erover beraden hoe onze bedrijven de economische storm moeten overleven”

“Een en ander heeft te maken met het feit dat er tijdens de pandemieperiode amper faillissementen werden uitgesproken omwille van de coronasteun aan bedrijven. Daardoor voltrekken zich nu, vertraagd, toch redelijk wat faillissementen”, vervolgt Van Lommel. “Hoe dan ook is de horeca een broze sector die voldoende aandacht verdient. De bouwsector is het sterkst getroffen met 52 procent meer faillissementen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als dat geen luide alarmbel is, weten we het ook niet meer.”

“Het ondernemers- en consumentenvertrouwen zijn op dit ogenblik bijzonder laag, waardoor er minder investeringsuitgaven zijn. En de koopkracht is gedaald, waardoor minder besteed kan worden. Een recessie die er aankomt, valt al lang niet meer te ontkennen. En dat maakt dat we het laatste zeker nog niet hebben gezien”, waarschuwt Van Lommel tot slot. “Die recessie moet dus worden voorbereid. Wegkijken van deze problemen is nu echt wel het laatste wat ondernemingen nodig hebben. Met haar dagjespolitiek houdt paars-groen onze bedrijven echt niet recht.”