Nieuws
maandag, 23 mei 2022

Stikstofakkoord: is het er nog of niet?

Verschillende vertegenwoordigers van de Vlaamse regeringspartijen hebben de afgelopen tijd tegenstrijdige berichten verspreid over het recente stikstofakkoord. “Het is door de aanhoudende kritiek van het Vlaams Belang dat men de waanzin van dit akkoord en de gevolgen ervan voor onze landbouwers is gaan beseffen”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “De kritiek van cd&v en Open Vld is echter weinig geloofwaardig en zelfs hypocriet.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in De zevende dag gezegd dat er wat hem betreft niets meer gewijzigd kan worden aan het stikstofakkoord. Zo niet bestaat het gevaar dat er geen enkele vergunning nog uitgereikt zal worden. De nieuwe cd&v-minister van Landbouw Jo Brouns heeft echter landbouwers, die met stopzetting bedreigd worden, opgeroepen om onderbouwde bezwaarschriften in te dienen. Zijn naar alle waarschijnlijkheid toekomstige voorzitter Sammy Mahdi stelde in het VTM-nieuws retorisch de vraag of Vlaanderen zijn landbouwers allemaal wil wegpesten en voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten pleit er zelfs voor om het akkoord en het openbaar onderzoek van nul te hervatten.

“Als ik de tegenstrijdige berichten van de Vlaamse regeringspartijen over het stikstofakkoord hoor, vraag ik mij af of de oppositie van het Vlaams Belang nog wel nodig is”, zegt Sintobin ironisch. “Het is duidelijk dat cd&v en Open Vld, ingegeven door de slechte peilingen, paniekvoetbal aan het spelen zijn en niet echt bekommerd zijn om de Vlaamse landbouwers, maar om hun eigen voortbestaan. Rutten heeft zich nooit geïnteresseerd in de landbouw en roert zich nu enkel omdat de abdij van Averbode zich in haar achtertuin bevindt.”

“Bestaat het stikstofakkoord nog en moeten er nog landbouwbedrijven de deuren sluiten?”

Het Vlaams Belang vindt de houding van cd&v en Open Vld ronduit hypocriet. “Het is door onze aanhoudende kritiek op het stikstofakkoord dat deze partijen onze argumenten zijn gaan overnemen”, zegt Sintobin. “Zij hebben de afgelopen jaren echter niet anders gedaan dan landbouwers en veetelers pesten en hun verzet is dan ook weinig geloofwaardig.”

Hoewel het stikstofakkoord volgens Bart De Wever definitief is, zijn de 41 ‘rode’ bedrijven die moeten sluiten volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) eerder ‘donkeroranje’ en moeten zij toch open kunnen blijven. “Ik zou graag willen weten wat nu het standpunt is over die rode bedrijven en ik zal de regering hier dan ook spoedig over ondervragen in het parlement”, aldus Sintobin. “Onze landbouwers hebben geen boodschap aan dit politieke spel en verdienen meer respect.”