Persberichten
dinsdag, 14 nov 2023

Stikstofakkoord Vlaamse regering: “cosmetische ingrepen, maar essentie blijft ramp voor Vlaamse landbouw”

Het Vlaams Belang reageert erg verbolgen op het akkoord dat de Vlaamse regering vannacht bereikte over stikstof. Ondanks de valse hoop blijft dit akkoord rampzalig voor de toekomst van de Vlaamse landbouw”, zegt Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). “De Vlaamse regering doet een paar cosmetische ingrepen, maar de essentie van dit akkoord blijft een ramp voor de Vlaamse landbouw. Het wordt landbouwbedrijven zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen.”

Deze nacht werd een akkoord bereikt binnen de Vlaamse regering in het stikstofdossier. De contouren van het akkoord zijn al bekend en beloven volgens het Vlaams Belang weinig goeds voor de landbouwsector. Zo zal de landbouw nog steeds veel strenger behandeld worden dan de industrie. “De essentie van het akkoord blijft hetzelfde”, aldus Janssens. “De drempelwaarden blijven maar liefst 40 keer strenger dan voor de industrie. Landbouwbedrijven gaan een onzekere toekomst tegemoet. Het wordt hen zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen.”

“Het wordt landbouwbedrijven zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen”

Ook zou de lijst van de 41 ‘rode landbouwbedrijven’ die moeten sluiten verdwijnen. Ze krijgen de keuze tussen sluiten tegen 2030 of extreme investeringen doen om de stikstofuitstoot te reduceren. “Ook hier wordt voor de cosmetische ingreep gekozen”, zegt ook Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Ze moeten niet langer verplicht sluiten, maar mogen kansloos investeren.” Zogenaamd ‘extern salderen wordt mogelijk’ waarbij landbouwers de uitstootrechten overnemen van een andere landbouwer die moet sluiten. Maar dat wordt enkel mogelijk via een extra milieuonderzoek. “Ik kan u nu al garanderen dat zoiets een complete flop zal worden”, vervolgt Sintobin. “Dit zal op alle mogelijke manier vanuit de overheid zelf worden tegengewerkt. Demir heeft zelf al aangetoond dat ze vooral zo veel mogelijk vergunningen wil weigeren.” 

“Al twee jaar wordt het ene politieke spelletje na het andere gespeeld op kap van de boeren”, besluit Janssens. “Vandaag hangt het zwaard van Damocles niet langer boven het hoofd van onze landbouwers, maar wordt het door cd&v en Open Vld in de rug van de landbouwsector gestoken.” De stikstofsaga is volgens het Vlaams Belang ook nog lang niet afgelopen. Zo willen de huidige regeerpartijen vanaf 2030 ”op een andere manier naar de problematiek kijken”. “Dat betekent dus gewoon dat er dan nog meer extreme ingrepen zullen komen die het voortbestaan van onze landbouwsector bedreigen”, aldus Janssens. “Dit zal niet ophouden tot de landbouw uit Vlaanderen verdwenen is.”