Nieuws
woensdag, 12 jul 2023

Stikstoftheater wordt opzettelijk over verkiezingen getild

Foto: iStock. Stikstoftheater wordt opzettelijk over verkiezingen getild

Komende vrijdag zal Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) het stikstofdecreet opnieuw aan bod brengen tijdens een overleg van de Vlaamse ministers. Maar nu al is zeker dat cd&v dit plan niet zal goedkeuren, om zo het dossier uit te stellen tot na de verkiezingen van juni 2024. De christendemocraten hebben terecht angst voor de kiezer”, aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. Ze hebben de boeren volledig in de steek gelaten en proberen het dossier nu over de verkiezingen te tillen om dat te verbergen.”

In maart 2023 bereikten de Vlaamse regeringspartijen cd&v, N-VA en Open Vld een nieuw stikstofakkoord. Het eerder gesloten akkoord stuitte op heel veel onbegrip en zorgde voor dramatische peilingen voor cd&v, nadat bleek dat deze partij de Vlaamse landbouw aan de kant wou schuiven. De partij probeerde dat nog recht te zetten, maar kwam niet verder dan enkele kleine aanpassingen. “Het mantra van het nieuwe stikstofakkoord betreft voor de landbouw nog steeds minder-minder-minder”, aldus Janssens.

“Cd&v wil het eigen politieke hachje redden”

“Zodra men de afspraak maakte om bepaalde onderzoeken op te starten, werd duidelijk wat de echte bedoeling was van dit nieuwe stikstofakkoord”, vult Vlaams Parlementslid en landbouwexpert Stefaan Sintobin aan. “Niet de Vlaamse landbouw en burgers ondersteunen, noch het voorzien van voedselveiligheid, maar wel het eigen politieke hachje proberen te redden.”

Naar alle verwachting zal cd&v vrijdag op de ministerraad niet akkoord gaan met het ontwerpdecreet, waardoor de plannen over de zomer en heel waarschijnlijk ook over de verkiezingen getild wordt. “Zo zal dus pas eind 2024 echt gekeken worden naar eventuele aanpassingen van het stikstofakkoord en kan cd&v tijdens de campagne nog doen alsof er niks aan de hand is”, besluit Janssens.