Nieuws
vrijdag, 29 jul 2022

Stop agressie op bus: nultolerantie, toegangsverbod en dashcams

Het Vlaams Belang neemt het niet dat donderdagnamiddag voor de zoveelste keer een buschauffeur van De Lijn het slachtoffer moest worden van ernstig geweld. “Zonder een zerotolerantie en een lik-op-stukbeleid zal dit blijven duren en zal op den duur niemand nog het openbaar vervoer durven nemen”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). “Geweldplegers moeten minstens een tijdelijk of een permanent toegangsverbod opgelegd krijgen en elke chauffeur moet gebruik kunnen maken van dashcams.”

“Een passagier op de lijn Brussel-Ninove kwam op de chauffeur toegestapt en sloeg hem zonder enige aanleiding het ziekenhuis in”, aldus Verheyden. “Het is helaas geen alleenstaand geval, er doet zich steeds meer agressie voor op het openbaar vervoer, en de streek rond het door straffeloosheid geteisterde Brussel is daarin een uitschieter. De collega’s van het slachtoffer hadden er begrijpelijkerwijze genoeg van en legden na het misdrijf het werk neer. Pas nadat hen meer controleurs beloofd werd en hen daarnaast werd toegezegd dat ze weer, zoals tijdens corona, in een beschermend hokje konden zitten, werd het werk hervat.”

“Het wordt tijd dat De Lijn niet de kant van de agressors, maar met zerotolerantie, toegangsverbod en dashcams de kant van de slachtoffers kiest”

Voor het Vlaams Belang is het gebruik van de hokjes en de inzet van extra controleurs onvoldoende. “We moeten het probleem bij de bron aanpakken en dus vermijden dat dergelijk tuig nog de bus opkomt”, vervolgt Verheyden. “Daarom eisen we dat, naar analogie met stadionverboden, relschoppers en geweldplegers de toegang tot openbaar vervoer ontzegd wordt. Indien nodig voorgoed.”

“De bewakingscamera’s in de bus deden gisteren in de bus tussen Brussel en Ninove prima werk, want op basis van de gemaakte beelden kon de politie een 18-jarige verdachte identificeren”, merkt Verheyden tot slot op. “Maar helaas gebeurt het vaak dat de camera’s van De Lijn niet werken. Het Vlaams Belang wil daarom in iedere bus dashcams of dashboardcamera’s als standaarduitrusting of tenminste dat chauffeurs deze zelf mogen plaatsen, wat nu niet mag. Deze camera's bieden waardevolle informatie over ieder incident en zijn zeer geschikt om fysiek of verbaal geweld te voorkomen. De inzet van deze camera’s zal, naast het toegangsverbod en een zerotolerantie met snelrecht en zware bestraffing, veel geweld kunnen voorkomen.”