Nieuws
zaterdag, 11 dec 2021

“Stop de subsidies voor het Hannah Arendt Instituut”

Het Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat de Vlaamse regering voorbije vrijdag een forse extra subsidie goedkeurde van maar liefst 805.000 euro voor het linkse Hannah Arendt Instituut. “Het is echt een regelrechte schande”, oordeelt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang), die hierover recent voor het opiniemedium Doorbraak een uitgebreid opiniestuk schreef. Dit instituut doet niet aan wetenschap maar aan eenzijdige diversiteitspropaganda, en plaatst al wie kritisch is over de massa-immigratiede diverse samenleving en de islamisering in een negatief daglicht. En dit op kosten van de belastingbetaler.”

Het Hannah Arendt Instituut, in 2020 opgericht door onder meer de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen met Mechelen – de thuisstad van Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) – als partner, heet ‘een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap’ te zijn. “Maar al van bij aanvang toonde het slechts een ideologische vooringenomenheid, door uitsluitend sprekers aan het woord te laten die behoren tot het links-liberale of extreemlinkse spectrum”, aldus Van Rooy.

“Uitgerekend op de dag dat de N-VA liet weten zich te ‘verzetten’ tegen vers belastinggeld voor het Hannah Arendt-instituut, keurden de N-VA-ministers in de regering een extra subsidie van 805.000 euro goed”

Het Vlaams Belang merkt op dat het instituut niet toevallig in het Mechels stadhuis huist. “Eerder dit jaar moest Somers naar aanleiding van een vraag die ik hem hierover stelde, toegeven dat de ruimte hiervoor in het stadhuis gratis ter beschikking gesteld wordt”, vervolgt Van Rooy. Het valt bovendien niet te verantwoorden dat dit diversiteitsclubje een opstartsubsidie van 235.000 euro ontving.” In totaal kreeg het Hannah Arendt Instituut van minister Somers nu al bijna een half miljoen euro aan subsidies. Somers wil dezinstelling gebruiken om zijn ‘Mechelse diversiteitsmodel’ te exporteren naar de rest van Vlaanderen, en dit overgoten met een academisch sausje”, aldus Van Rooy.

En vrijdag werd hiervoor dus alweer een nieuwe subsidie van maar liefst 805.000 euro goedgekeurd. Na de striemende kritiek van Vlaams parlementslid Van Rooy was ook de N-VA bij monde van Nadia Sminate kritisch geworden over het instituut. Vrijdag kopte de krant zelfs: "N-VA weigert geld voor het Hannah Arendt Instituut.” De N-VA zou haar ministers hebben gecontacteerd met "het verzoek om vers geld te weigeren". Helaas wordt ook in dit dossier de inmiddels reeds legendarische ruggengraatloosheid van de partij weer bevestigd. Uitgerekend op de dag dat de pers melding maakte van het zogenaamde ‘verzet’ van de N-VA, keurde de Vlaamse regering - inclusief de N-VA-ministers dus - zowaar een bijkomende projectsubsidie van 805.000 euro goed, bedoeld voor de zogenaamde "aanpak van online en offline polarisatie, desinformatie en haatspraak". We weten allemaal wat daarmee bedoeld wordt, namelijk de gesubsidieerde bestrijding van mensen die kritisch zijn voor massa-immigratie, diversiteit en/of islamisering. Of hoe linkse diversiteitspropaganda ook met de N-VA in de regering een lucratief verdienmodel blijft.