Nieuws
donderdag, 17 mrt 2022

Stop doofpotcultuur machtsmisbruik aan universiteiten

De UGent en KU Leuven lieten vernederingen, pesterijen en machtsmisbruik van professoren tegenover doctoraatsstudenten jarenlang aanslepen. Dat blijkt uit getuigenissen van meer dan dertig doctorandi in Pano. “Proffen die zich abusief gedragen is één zaak. Maar interne meldpunten en tuchtprocedures die niet werken, is pure nalatigheid van de universiteiten”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Het ergste is dat decanen en rectoren doen alsof hun neus bloedt en problemen minimaliseren. Dit geeft sterk de indruk dat er een doofpotcultuur heerst.”

De afgelopen maanden berichtten de media al over meerdere verhalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Gisteren toonde een Pano-reportage aan dat er ook heel wat machtsmisbruik is vanwege professoren tegenover de doctorandi die onder hun toezicht werken. Getuigenissen schetsten een weinig fraai beeld: pestgedrag, vernederingen, scheldtirades, bedreigingen, seksisme, extreme druk, tot zelfs onduidelijke geldstromen en financiële fraude. “Wie misbruik maakt van z’n gezagspositie moet natuurlijk opgevolgd en gesanctioneerd worden”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Maar hier wringt net het schoentje: Universiteiten treden nog altijd niet streng genoeg op tegen dit soort machtsmisbruik.”

“Interne tuchtprocedures zijn niet transparant en te veel een kwestie van goodwill van de rector en collega-professoren”

Veel slachtoffers durven het grensoverschrijdend gedrag niet melden uit schrik voor ergere pesterijen en voor hun academische toekomst. Ook haken veel betrokkenen die de problemen wel willen aanklagen af, omdat enerzijds de procedures te lang duren en te weinig effect hebben, anderzijds omdat ze worden afgeraden om echt formeel klacht in te dienen. “Het probleem is dat informele meldingen wel anoniem kunnen worden ingediend, maar echte klachten niet”, verklaart Slagmulder. “Bovendien is het vaak de rector zelf die naar eigen goeddunken beslist wat er met een klacht gebeurt. Daarnaast bestaan de interne tuchtraden, die vervolgens de klacht behandelen, vaak uit bevriende collega’s van de leidinggevende in kwestie.”

“Dit alles leidt tot weinig opvolging, amper sancties en malafide professoren die gewoonweg hun gang kunnen blijven gaan”, zegt Slagmulder. “Studenten worden wandelen gestuurd en rectoren doen alsof hun neus bloedt. Dit alles maakt dat er een sfeer heerst van ‘ons kent ons’ en van een doofpotcultuur” Het Vlaams Belang pleit daarom voor de oprichting van een extern onafhankelijk Vlaams meldpunt en een grondige doorlichting van de huidige tuchtprocedures in het hoger onderwijs. Indien hier tekortkomingen naar boven komen, dan is het opzetten van een externe tuchtraad nodig. “Ook moet er verder ingezet worden op een betere preventieve sensibilisering en een versterking van het statuut van de doctoraatsstudenten, besluit Slagmulder.