Nieuws
vrijdag, 21 mei 2021

“Stop politieke benoemingen bij Grondwettelijk Hof”

Volgens het Vlaams Belang hoort een gepolitiseerd Grondwettelijk Hof niet thuis in een democratie. “Niet om redenen van persoonlijke aard maar om principiële redenen hebben we ons uitgesproken tegen de kandidatuur van CD&V-politica Sabine De Bethune als rechter bij het Grondwettelijk Hof”, zegt fractievoorzitter in de Senaat Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). “Het onzindelijke fenomeen van de politieke benoemingen in België blijkt nagenoeg onuitroeibaar.”

“Het Grondwettelijk Hof is een bijzonder belangrijk rechtscollege in België. Enerzijds ziet het toe op de naleving van de bevoegdheidsverdeling tussen de federale Staat, de gemeenschappen en de gewesten, en anderzijds controleert het de naleving van de grondrechten”, aldus D’haeseleer. “Zeker nu grondrechten als de vrijheid van meningsuiting door de traditionele partijen op de helling gezet worden, is een neutraal en gedepolitiseerd Hof een noodzaak.”

“Politieke benoemingen zoals bij het Grondwettelijk Hof zullen pas samen met België verdwijnen”

“Helaas bestaat het Hof naast professionele rechters voor de helft uit weggepromoveerde politici”, vervolgt D’haeseleer. “En daar zal geen verandering in komen. Wanneer iemand met pensioen gaat, kan er weer iemand anders bediend worden met een topfunctie.” Zo volgt Sabine De Bethune bijvoorbeeld vandaag haar partijgenote Trees Merckx-Van Goey op. “Het Vlaams Belang heeft zich als enige steeds en consequent verzet tegen deze gang van zaken. Denk maar onze onverzettelijke houding bij de pogingen van Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi om te zetelen in het Grondwettelijk Hof.”

Voor het Vlaams Belang horen politici absoluut niet thuis in het Grondwettelijk Hof, noch in een ander rechtscollege. “Het leidt per definitie tot gepolitiseerde rechtspraak”, besluit D’haeseleer. “En over elk arrest zal onvermijdelijk die zweem hangen. Voor de geloofwaardigheid van de rechtspraak is het nefast.”