Nieuws
woensdag, 25 nov 2020

Stop toetredingsonderhandelingen Turkije: “Jambon overtuigd, nu nog de Europese top”

Meer dan ooit verzet het Vlaams Belang zich tegen de toetreding van Turkije in de EU. Ons standpunt werd dinsdag in het parlement eindelijk gehoord door Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) na een vraag van Johan Deckmyn (Vlaams Belang) over de toetredingsonderhandelingen. “Wij pleitten al heel lang voor de onmiddellijke stopzetting van deze toetredingsakkoorden. De recente provocaties vanwege Erdogans regime leidden eindelijk tot voortschrijdend inzicht bij de andere partijen”, aldus Deckmyn. 

De Turkse president Recep Erdogan deed de afgelopen maanden vijandige uitspraken tegenover Europese staatshoofden in de nasleep van de barbaarse moord op de Franse leraar Samuel Paty. Ook riep hij op tot een boycot van Franse producten. Het is niet de eerste keer dat de Turkse president het conflict opzoekt. Diverse Europese leiders veroordeelden de uitspraken van president Erdogan reeds resoluut. Toch bleek er vanuit Europa voorlopig geen veroordeling te komen van het gedrag en de uitlatingen van de Turkse president, laat staan dat er nu al definitief een punt werd gezet achter de toetredingsonderhandelingen met het land

Johan Deckmyn: De Europese Unie mag niet stil blijven zitten bij de provocaties van Erdogan, en moet nu actie ondernemen”

In antwoord op de vraag van Johan Deckmyn liet de minister-president weten dat hij de Turkse ambassadeur geregeld ziet en bij een volgende gelegenheid niet zal nalaten om hem er namens de Vlaamse regering op te wijzen dat hij de uitlatingen van Erdogan betreurt. Hij liet ook weten dat Vlaamse regering een “zeer kritische houding aanneemt bij de toetredingsonderhandelingen”. 

“Jambon moet nog sterker uit de hoek durven komen. De beoordeling volgende maand waarin de EU de ‘vooruitgang’ van Turkije bekijkt inzake het respect voor de fundamentele waarden en de internationale rechtsorde, is puur bezigheidstherapie en uitstel van executie”, meent Deckmyn. In de praktijk is er inderdaad geen sprake van een ‘vooruitgang’ en bovendien is er ook de nefaste beïnvloeding van de Turkse gemeenschappen in ons land vanuit Turkije. 

De minister-president beloofde het standpunt dat de toetredingsonderhandelingen gestopt moeten worden aan te kaarten binnen de besluitvorming van de EU. De volgende Europese top in december moet nu heel wat verduidelijken en hopelijk voorgoed een punt zetten achter de toetredingsonderhandelingen, besluit Johan Deckmyn.