Nieuws
vrijdag, 15 sep 2023

Straffeloosheid ten top: criminele bende hoeft niet naar cel

Foto: iStock. Straffeloosheid ten top: criminele bende hoeft niet naar cel

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat een criminele jongerenbende die zich onder meer schuldig maakte aan gewelddadige diefstallen niet eens de cel in moet. “Als voorbeeld van de zogenaamd strengere en straffere Justitie van minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kan dit weer tellen”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “In een rechtstaat mag men rechtvaardige bestraffingen verwachten, in België duidelijk niet.”

Tussen maart 2022 en januari 2023 werd Lier door de bendeleden geterroriseerd. Ze pleegden gewelddadige diefstallen, liepen rond met drugs en illegale wapens, persten mensen af, en brachten hun slachtoffers, niet zelden minderjarigen en vrouwen, opzettelijke slagen en verwondingen toe. “Gisteren heeft de correctionele rechtbank in Mechelen dergelijke feiten niet zwaarwichtig genoeg bevonden om de criminelen in kwestie effectief naar de cel te sturen. Ze kregen een straf met probatie-uitstel”, merkt Dillen op. “Uitgerekend de rechtbank in Mechelen, waar men eerder maar al te kwistig was met effectieve gevangenisstraffen voor mensen die volslagen geweldloos een spandoek hadden ontrold.”

“Dit is de linkse visie op Justitie in de praktijk”

Het Kamerlid is absoluut niet te spreken over het gebrek aan ernstige bestraffing van zware criminaliteit. “Eerder moesten we al meemaken dat daders van een groepsverkrachting er van afkwamen met het schrijven van een opstelletje. Op die manier worden telkens opnieuw vreselijke signalen gegeven. De slachtoffers krijgen immers duidelijk te verstaan dat ze volslagen onbelangrijk en onbeduidend zijn, en de daders of andere potentiële daders wordt aangeleerd dat zware misdrijven amper bestraft worden.”

“Het Vlaams Belang zal zich nooit neerleggen bij deze straffeloosheid, die criminelen beschermt tegen de samenleving, terwijl het omgekeerd dient te zijn”, besluit Dillen, die hierover de Justitieminister zal ondervragen. “Hier zien we de linkse visie op Justitie in de praktijk. Een visie waarin de rechten van daders zwaarder doorwegen dan deze van slachtoffers, en waar het eerder gaat over detentieschade dan over de schade die veroorzaakt wordt door misdrijven. Een visie met nefaste gevolgen, want het niet of amper bestraffen van misdrijven zal alleen maar tot meer recidivisme en nog meer zware geweldfeiten leiden.”